Sparing

Da jeg etter tre år med ei lørvete kortmappe til innså jeg at det ikke var noe poeng i å spare 20 kr når jeg bruker det dobbelte på kaffe og sjokolade hver dag...

 

Når du sier at du sparer er det da:

  1. fordi du sparer til å kjøpe/gjøre noe spesifikt?
  2. fordi du rett og slett ikke har nok penger til å få hverdagen til å gå rundt med ditt tidligere forbruksmønster?
  3. fordi du vil ha en buffer til dårligere tider?

 

Selv er jeg en blanding av de to siste... Generelt har jeg et lavt forbruk, men siden sommeren 2011 ikke involverer jobb tenker jeg meg om to ganger for hvert kjøp. Ingen krise, har oppsparte midler, men er uansett nødt til å prioritere :) Da synes jeg min irrasjonelle tanke om å spare 20 kr på den kortmappa er et godt eksempel... ;)Uansett hvilke av de tre begrunnelsene for å spare du har så er det en regel jeg har lært av foreldrene mine: IKKE SPAR PÅ Å LA VÆRE Å KJØPE SUNN MAT! På sikt vil dårlig helse lønne seg svært dårlig økonomisk også... Du vet selv hva du VIRKELIG trenger. Til de nummererte årsakene over har jeg følgende råd:

  1. Marte er i denne situasjonen og har følgende råd: Bruk kun penger på det som ivaretar livsgleden altså opplevelser ikke forbruk. Minn deg selv hver dag på det du ønsker å få råd til 
  2. Denne årsaken til å spare tynger veldig på humøret og selvfølelsen, kanskje du skal be om hjelp hos foreldre? Å bo er den største utgiften, så flytt til en billigere bydel, eller mindre leilighet.Bruk tid i matbutikken, IKKE SPIS UTE!!! dropp alkohol. Da synes jeg venne kan spandere om du er ærlig og de tilbyr seg det :) alle vet hvor kjipt det er så om de tilbyr, stol på dem! Det er kjipt når folk ikke takker ja når man forsøker være gavmild :)  Å selge bilen er et utenkelig steg for mange, men det er ideelt... Se på Luksusfellen på tv3-nett!
  3. Legg av en fast sum ved hver lønning/stipend, og spar pengegaver. Ikke spar på livsgleden :)

 

Ellers kom jeg over et flott innlegg hos LovelyLiller med tips til hvordan man kan fortsette å spise sunt billigst mulig, sjekk her :)


Tips fra Lise: Fordel innholdet i én flaske oppvaskmiddel i to flasker og fyll på med vann. Én gang student, alltid student ;) og hun sier at det er jo ikke vits å slutte med gode vaner bare fordi hun ikke er student lengre.

 

Om man sparer eller ikke kan er det aldri et poeng å bruke mer enn nødvendig. Det er jo tross alt en grunn til at de som har god råd har nettopp dét! Når man handler mat, sammenlign kgpriser, ikke enhetspriser... Og er det supertilbud på enm butikk kan du banne på at resten av sortimentet ikke er særlig rimelig ;)

og ikke minst: Forbruk er jo ikke noe miljøvennlig.. Det er iallefall MIN beste motivsjon for å spare når materialisten i meg våkner.

 

 

Malin

2 kommentarer

alibe

20.aug.2011 kl.14:52

jeg bruker penger ganske fort opp :S

Malin og Marte

21.aug.2011 kl.05:49

alibe: hihi, det blir verre når du blir eldre ;) greit å starte med gode vaner nå. Men ikke så lett å spare når man ikke jobber :/ har du jobb?

Skriv en ny kommentar

  • hits