juni 2011

Meningen med livet!

Er det som får meg til å stå opp om morgenen <3

Ha respekt for andres gleder :)



 

Malin

ADDICT!!

 Dagens visdomsord er "Frihet er å ha mulighet til å bli avhengig"

I for eksempel.... kryssordflax!!

 


Gave fra mamma. Gudjon har som vanlig gullhår i **** (venstre), mens jeg fikk gevinst nok av spenningen alene (høyre) ;)

 

 

Malin, som lever i håpet

Allergi

Selv er jeg så heldig å ikke være allergisk mot noe, men jeg kjenner jo klart at kroppen fungerer dårligere ved inntak av enkelte matvarer, feks sukker og hvetemel.

 


Egg, melk, hvetemel, sukker, nøtter; allergibombe.. er SÅ takknemlig for at jeg kan spise dette, og prioriterer det foran alt kjøtt i verden :) Heldig er jeg


Mange spør om det ikke er kjipt å ikke kunne spise diverse kjøttvarer og retter, og at det er synd i oss som går "glipp" av så mye godt kjøtt... det er jo et eget valg :) og det er mer minner om enkelte høytidsretter (ribbe, fårikål, reinskav) enn smaken jeg savner. Det er de som er allergisk, eller de som må unngå matvarer pga helsa som det er synd i!

 

Mange at rettene jeg spiser, og ingrediensene som gjør mine måltider komplette har jeg kjøttspisende venner som ikke tåler. Det synes jo jeg høres grusomt ut! og da er det ikke de "største" typene for allergi jeg tenker på som gluten og laktose..

 

Eksempler på matverer JEG ikke kan se for meg å leve uten, men som jeg vet ANDRE IKKE kan leve med..:

  • eple
  • kikerter
  • avocado
  • kiwi
  • sukkererter
  • ulike typer nøtter
  • fisk
  • skalldyr
  • tomat
  • spirer
  • frø (og dermed pesto :/ )
  • diverse urter og krydder (knyttet til pollenallergi)

 

Ifølge wikipedia er de matvarene som folk sjeldnest har allergi mot er potet, ris og mais :) 

 

 

Malin

BMW-chick

Jeg har kjørt rundt i en BMW de siste ukene. Nei, den er selvfølgeligt ikke min, det er min bestefars fine 86-modell. Jeg er blitt kjempeglad i den og frihetsfølelsen det å ha bil fører med seg. Fra å være avhengig av buss kan jeg nå lode/råne (osv...) på stripa mi, altså veien fra mine besteforeldre, hytta og jobb :) Men altså, noe som er enda bedre enn den røde BMWen er sykkelen min hjemme i Alta. Sykkel er helt klart mitt favorittransportmiddel. Vet du hvorfor? Fordi jeg i dag fylte bensin på bilen og måtte ut med 500 kr for full tank. Jeg klager ikke på at det er dyrt, jeg forklarer bare hvorfor jeg ikke har investert i min egen bil enda :)

 


BMW på jobb. Sjekk utsikta fra jobben min<3




 

Marte

Pimp u'r salad!!

Finn to feil

  1.  Vegetarianere spiser bare grønn salat og vi blir mette av det!
  2.    Salat er en rett som man må lage etter oppskrift
  3.    I tillegg til at salat kan være en spiselig plante betyr det rett og slett det samme som "salsa"; en blanding av grønnsaker, kjøtt, fisk osv. Og salsa er i alle fall mer enn det vi nordmenne tror bare hører til vår taco :p

 

Dere skjønner svaret selv ;)

 

 

En salat er det ikke noe problem å bli mett av, og når det er varmt i lufta har kroppen har lyst på lettere og ofte mer væskeholdig mat, logisk. For å ha en tilfredsstillende følelse av metthet etter et måltid er det en rekke smaker og næringsstoffer kroppen må få. Mange spiser salat for å spise mindre karbohydrater, og mange tilpasser seg et LCHF-kosthold (Low Carb High Fat). Selv har jeg som regel brød til en salat, men det er ikke nødvendig, jeg skal forklare hvordan!

 

Om du kjøper salat i salatbar på dagligvaren din kan du jo kjøpe de ingrediensene som ikke er i bare i de vanlige hyllene og supplementere :) Ofte billigere også! Pass på å få med noe fra hver av kategoriene, og det skal SE godt ut også :)

                           

Fettkilder er nødvendig for å bli mett, gjerne flere:

  •                                Avocado
  •                                Dressing (olje, salt, pepper, balsamicoeddik)
  •                                Rømme
  •                                Youghurt
  •                                Ost (feta, mozzarella)

 

 



Varier typer grønnesalatblader:           

  •                                Spinat
  •                                Isbergsalat
  •                                Ruccola
  •                                Radicchio rosso
  •                                Friséesalat
  •                                det som SER pent ut ;)

 

 



Noe som gir crunch, tyggemotstand, proteiner og fiber:

  •                                Bønner/erter (Soya, røde bønner, kikerter, sukkererter )
  •                                Linser (de røde er raskest å tilberede)
  •                                Spirer
  •                                Quinola
  •                                Squash
  •                                Nøtter/ frø (i tillegg til å være en veldig sunn fettkilde) (Pinjekjerner, cashew..

 

 



Noe syrlig:

  •                               Kiwi
  •                               Grapefrukt
  •                               Sitronsaft
  •                               Granateple

 

 



Valgfri, men godt som variasjon: Noe lunt/stekt!:

  •                               Kokt egg
  •                               Fisk
  •                               Kjøtt/kylling/bacon
  •                               Ulike typer sopp
  •                               Tomat
  •                               Aubergin
  •                               hva som helst! :D

 

Annet

  •                               Rosin
  •                               Melon
  •                               Druer

                                                               

Og peis på med krydder som du kan tenke deg passer <3

Lykke til med å leke ;) 

 

 

Malin

Slakklinesommer

I går kveld etter jobb fikk jeg endelig opp slakklina HELT på egen hånd. Jeg har alltid trodd at det var kjempevanskelig og derfor brukt å få noen andre til å sette den opp. Men så var det altså KJEMPELETT når jeg bare prøvde meg litt frem på egenhånd.

Slakkline er kjempebra balansetrening og en gøy strandaktivitet. Jeg har planer om å øve litt hver dag i løpet av sommeren slik at jeg er mye flinkere enn en kamerat i Tromsø neste gang jeg utfordrer han til slakklinekonkurranse i Bukta :D

 


Slakkline når sommernatta er for fin til å sove bort



Slakkline når vi venter på bra surf :) Encuentro, den Dominikanske Republikk

 

 

Marte

Gode vs dårlige nyheter, pluss ett hurra for USA i dag :D

 Med stor skam var det jeg innså at det er to uker siden jeg var inne på nettsidene til lokalavisa. Eller, lokalavisENE? Altaposten, Finnmark Dagblad, Finnmarken. Etter å ha svippet innom samtlige slo meg hvorfor det er så lenge siden sist.. Forsidene viser ulykker, søppel (bokstavelig talt), tapte fotballkamper, u name it.





altaposten.no

 





Med et sukk sjekket jeg nettsidene til internasjonale nyhetskanaler! og hva finner jeg der:

 
cnn.com




Hurra!! Et lite skritt for USA, et stort skritt for.. USA :D

ok da, veldig kontrast mellom eksemplene, og det var nok bare tilfeldig :p men enkelte lokalaviser har en tendens til å være liiiit navnlebeskuende, og liiiit ensidig i vinklingene... Selv om det skal handle om det lokale livet, men det finnes næringsliv de fleste steder, ikke bare katter som ikk ekan klatre NED trær.. Fordelen er at det er ekstra gøy for barna på stedet å komme ofte i avise :) Sånn var min barndom ialefall :)

 

Er det forresten rart at da jeg var liten trodde jeg at definisjonen på "nyhet" var "krig, død og elendighet"...?

 

 

 

Malin

Vegetarianisme = slanking?

NEI!

Bildene taler for seg... Når kjøleskapet er tomt er det tross alt bare ett sted å dra... Stakkars de som ikke spiser kjøtt når man skal ta pause i en flytteprosess...
Ukas topp 1 og 2 mellommåltid


 

Malin

New home! for en stund

Tilbake i studentleiligheten vår står nå bare go' sofaen og venter på nye eiere via på finn.no. Om du er interessert klikk her for å komme til annonsen :p SeIv om mye ble tømt i morges var det såpass blåst at kveldsmaten onsdag ble servert på et stykke papp ;)

 

Gudjon startet i går formiddag sitt private show BMW-sekund for sekund Tromsø- Skotselv, mens jeg er igjen i byen for jobbings. Aldri gøy med farvel, iallefall ikke når hjemmet vårt er totalt dekomponert. Heldigvis hadde jeg noe å glede meg til :) 




Jeg er så heldig å ha venner som Lise som jeg skal være hos frem til jeg drar fra byen. Ikke nok med at hun åpner hjemmet sitt for meg, men jeg føler virkelig at hun mener det hun sier "føl deg som hjemme". Det er ikke en god følelse når maan er usikker på om man er ønsket eller ikke.. Men det gjelder ikke her! På toppen av det hele fikk jeg Kretagave, et nydelig glasmmykke med en grønn "3D" blomst inni :)





 

 Malin

 

Blogglisten

Har det strålende uten komfyr :) og hvordan bli flink til å eksperimentere med mat ;)

 Tips for å bli flinkere til å variere matvanene, bestem deg hver uke for å ikke bruke en og en ingredienser eller fremgangsmåter som du bruker ofte, for eksempel:

  • ikke steke mat
  • ikke bruk microen
  • ikke bruke ris
  • ikke bruk kjøttdeig
  • ikke brukpasta
  • ikke spis ost
  • osv, du vet selv hva vanedyret i deg hviler på ;)

 

Spiste nesten opp før bildet ble tatt :p

Cluet her er kiwi, avocado, bland flere typer salater, rømme og feta. Ellers det du har i kjøleskapet <3

 

 






3 min i mikrobølgeovnen gjør en super kvelds. Fjordland sin rømmegrøt smaker mamma-laget <3

 

Malin

FRI i dag

 

Jeg er egentlig gira på å jobbe hver dag, helst dobbeltvakter, hele sommeren. Jo mer jeg jobber, jo tidligere kan jeg sette meg på flyet til Mellom-Amerika. Likevel er det slik at jeg har noen fridager innimellom, feks som i dag. Dermed gikk jeg like gjerne en tur opp på nærmeste fjell. Jeg er ikke så vant til å gå i akkurat dette området sommerstid og det var dårlig sikt i dag så jeg fant ut at jeg bare skulle gå under skiheisen som ligger rett i nærheten av her jeg holder til. Siden jeg aldri har gått der før, bare tatt skiheis som går rimelig raskt, tenkte jeg at det skulle bli en kort regnværstur. Her feilberegnet jeg LITT... Jeg kom meg opp og ned, men det tok sin tid. Vel tilbake mye senere enn forventet ble jeg møtt med bekymringer. Det var like før jeg blitt etterlyst ;P

Dagens lærdom: Si ifra hvor du drar. Beregn alltid at turen tar lengere tid enn forventet. Si gjerne ifra at du ikke tar med telefonen slik at de hjemme ikke blir bekymret om dårlig dekning :)

 

 


Været er for tiden slik det skal være her i Nordland fylke :)


 

 

Marte

Nasjonalromantikk og eksponeringsbehov

  Et blogginnlegg om at men ikke liker å eksponere seg selv er en selvmotsigelse ;) 

 

Jeg hørte først om programmet "Hurtigruta-minutt for minutt" da Nordnorge lå i Bergen fikk jeg lyst til å dra på kaia for å vinke, og være synlig når Hurtigruta skulle ankomme Tromsø. Men; lite ante jeg om at det fantes så mange andre Hurtigrutefans ;)

 
Mobilbilder er ikke lækkert, men det er navnvet på Hurtigruta <3   (Skåler i sjimpansebrus)

 

Hensikten bak var å hylle skipene og folkene som har tjent kysten i over hundre år, representere landet og byen til turistene og alle fra utlandet (46%) som følger med på nett-tv, og vinke til besteforeldre som satt benket foran tv.

 

Hurtigruta knytter folk langs kysten sammen, nå også via tv, fantastisk! For et døgn siden var skipet der mine besteforeldre bor, og et halvt døgn senere er det der min andre bestemor bor :)

 

Dårlig med zoom fra nrk :( men desto mer spenning med å spole frem og tilbake på nrk.no/hurtigruten ;) kl 16.55, med heftig assistanse fra søster Marte på mobil:


Meg og Gudjon med hendene i været med hjelp av Print Screan og nrk.no/hurtigruten

 

Det føltes som 17 mai! Og det er så fint å ha noe å samles om, for vi er et langstrakt land :) Å møte opp på kaia og hilse på båten er som å hilse på alle foran tv og si: Vi er så stolte av stedet og landet vårt, og alle som har jobbet for å holde liv i det! For Hurtigruta ER kysthistorie, og fremdeles er det mange som daglig er avhengig av den for person og varetransport! Dette er fin illustrer av skiltet båret av ei dame i rød jakke tirsdagskvelden i Berlevåg: "Hurtigruta er vår livsnerve"

  

I utgangspunktet skulle jeg bare skrive om roser, sommer, sol, småfugler og Hurtigruta, men så kom jeg over dette i Nordlys (avis i Troms/Tromsø). Hutttu! Selvsagt er det nasjonalromantikk, det trenger vi når folk vet mer om USA enn sin egen landsdel. Og det er vel ikke noen vits i å snakke om det er kjedelig eller ikke, du setter vel ikke på en romantisk komedie og forventer blodige krigsscener? 


Staselig forvel! Jeg synes vannkanoner er undervurdert <3

Hurtigruta tuter når den ankommer, og forlater et sted, og hver gangden tuter kjennes det som det er personlig til meg :)

 

Skip-o-hoi fra Malin-Hurtigruteelsker

Lag din egen proteinrike frokostblanding!!

 Hverdagen uten komfyr er helt grei, men jeg savner speilegg, kokt egg og omelett noe så ubeskrivelig!! Planlegger å gjøre et speileggforsøk på aluminiumsfolie og engangsgrill i morgen.. Vi har uansett en engangsgrill stående som vi ikke kommer til å ta med uansett. Jajaja, engangsgrill er fyfy, jeg beklager.

 

Så da har jeg koset meg med mammas frokostblanding, hun tilbereder den i store zipplock poser hver gang hun er på besøk i Tromsø <3 Nederst på innlegget finner du oppskrifta.

 

Frokostblandinga er proppfull av næringsstoffer som du bør få i deg hver dag, så kan man slappe av resten av dagen og redusere alskens kosttilskudd :)

 

Frokostblandingen kan nytes med:

  • Melk (ku/soya/mandel/ris)
  • Youghurt/Skyr
  • Syltetøy
  • Kiwi, you name it ;)

 

Frokostblandinga er proppet med:

  • Proteiner
  • Sunt fett du ikke kan leve uten
  • Fiber
  • Mineraler
  • B12 som de som ikke spiser kjøtt bør passe på å få i seg

 

 

Eller kveldsblanding

 ........................................................................................

 

Kate Anitas Frokostblanding



 Klikk på linkene for å se eksempel på hvor du kan finne det)

  • 1l Klemt havreflak (kan bruke gryn)
  •  0,3l klemt speltflak -gir en herlig crunch til blandingen, tilsett så mye som du ønsker selv 
  • 0,3l soyaflokker (Spielberger sin er lettere å tygge enn Joco sin, men fant ikke S sin på nett..)
  • Linfrø
  • 0,25l Solsikkefrø
  • 0,25l Gresskarfrø
  • 150g Mandler
  • 100g Tranebær, godt tørket ellers tilfører det blandinga fuktighet som kan gi mugg... et must som forebyggende mot urinveisinfeksjon! Du sier du aldri får sånne plager, vel, jeg lover at du kommer til å angre om du ikke forebygger..



........................................................................................

 

  • Man kan selvfølgelig bytte ut ingredienser, for eksempel hirse, quinola, soyaflak.
  • Alle ingrediensene som du ikke finner på en dagligvareforretning finner du på helsekostforretninger som er på alle kjøpesentre for tiden, HURRA! Da jeg var liten fantes de kun på avsidesliggende steder i byene, så en merker at helsebølen har virket noen år! Eller så kryr det jo av steder på nett slik som markensgrode.no og iherb.com. Om noen har tips til flere steder så er det VELDIG velkommen :)

 

Det koster litt å kjøpe inn ingrediensene, men det varer i en evighet!! Oppbevar det i ziplockposer eller de store norgesglassene som da gir en veldig fin dekorering på kjøkkenet :)

 

 

Malin

Er det egentlig så ille?

Det er typisk at det regner hver dag i en hel uke når sommerferien endelig står for tur, mens finværet er på plass hver gang jeg har jobb. Det er heller ikke uvanlig at jobben ikke er like morsom hver dag . Det hender også at strømmen går en gang i blant, at en blir smittet av influensa og at planer går i vasken.

Det er rett og slett ikke alltid at ting går din vei, og da er det veldig lett å sette seg ned å klage istedenfor å faktisk gjøre det beste ut av situasjonen.

Det har flere ganger slått meg at de som klager minst kanskje er de som har mest å klage på. Min bestemor for eksempel, er enke, har kreft og har mistet alt for mange kjære. Likevel klager hun mye mindre enn den gjennomsnittlige nordmann. Kanskje har livet lært henne at istedenfor å bruke masse energi på det som ikke er bra, så fokuserer hun på alle de fine tingene livet faktisk byr på.

Jeg tenker også at folk som har gjennomgått store tap og utfordringer får såpass perspektiv på livet at hverdagens små motganger blir bagateller i forhold til de virkelig store problemene.

Jeg prøver å la vær å klage over småting av den enkle grunnen at jeg er alt for glad i livet til å bruke min og andres tid på å henge meg opp i bagateller. På tross for at jeg kan finne meg selv værsjuk til tider vet jeg at ting blir kjipere om jeg erger meg over været. Det beste er bare å hoppe i det, kle på meg mer klær og gjøre det beste ut av situasjonen.

Men for all del. Der er lov å kreve sine rettigheter eller klage om en blir behandlet urett. La bare ikke klaging bli en del av hverdagen slik at den reduserer ditt og andres humør. Livet er for kort til å irritere seg over småting

Mitt tips neste gang du irriterer deg over noe er å stille deg selv disse spørsmålene:

  • Er det noen som har det verre enn deg?
  • Hvor viktig er det i verdenssammenheng?
  • Kunne situasjonen vært verre?
  • Er dette glemt om 1 år?

 

Jeg kjenner at jeg lukker ørene når jeg hører folk klage på høye bensinpriser, klager på folk rundt seg eller at noe er kjedelig. Når jeg hører at studenter klager på hvor lite studielån/stipend de får blir jeg irritert. Lånet holder jo mer enn nok for å overleve. Om vi skal unne oss luksus får vi jobbe i feriene.

Det er en kjent sak at man får nye perspektiver når man stikker foten ut av sine egne omgivelser. I den Dominikanske Republikk lærte jeg hvor lite jeg har å klage på. Jeg ble spesielt kjent med en familie der foreldrene slet hver dag for å få endene til å møtes. Jentene i familien vet at ingenting går din vei uten at man virkelig jobber for det, selv da er det svært vanskelig å komme seg ut av fattigdommen. På tross for urettferdigheter og utfordringer setter de seg ikke ned å klager. De lar rett og slett ikke problemene bryte dem ned.

                                                        

Det er liten sjanse for at Ruth Marie og venninna hennes noen ganger kommer til å ta universitetsutdanning. I den Dominikanske Republikk har de rett og slett ikke Statens lånekasse. Hvorfor skal jeg da klage på at staten ikke dekker mine behov for luksus?




Uansett hvor liten hybel jeg kommer til å bo i i løpet av studenttiden er jeg fornøyd om jeg har innlagt vann...



Hvordan kan jeg klage på tiilværelsen når det finnes solstråler som Maria Magdalena?

 

 

Marte

2 uker :D

 Bloggen altså ;) Hurra, og det har blitt mer gøy for hver dag. Jeg og Marte har bodd i samme by i et år nå, etter et opphold på fem, så for oss er det kjempe kjekt med bloggen for å følge med på hverandre ;)

 

Det er kjempekoselig å få kommentarer på det som vi skriver, ellers ville det føles som at vi skriver uten at det finnes et internett ;) for vi ser jo på statistikken at det er mange kjente som er innom hver dag! Så tusen hjertelig takk til dere, virkelig :)

 

I tillegg har vi begge blitt flinke til å ta med, og bruke kameraet igjen! Vi er jo så glad for å ha masse bilder fra da vi var små så vi er nok takknemlige for bilder fra tidlig 20-årene om 30 år :p Ikke bare bilder som legges ut her altså ;)

 





 

Vi blogges ;)

Malin og Marte

Frø

 Pinjekjerne, kokosnøtt, mandel, pinjekjerne, solsikkefrø, gresskarfrø? Hva har disse til felles? De er frø! Jo faktisk, koksnøtt er verdens største frø, og mandel er mandelfruktens frø.

 


Fra mandeltre på surfestranda Encuentro i Den dominikanske Republikk, de lå strødd overalt!
 

Nøtter er allerede en viktig del av nordmenns kosthold, mens det som vi tradisjonelt kjenner til som frø har enn stort potensial ;) Bevissthet om frø og nøtter har tatt seg opp etter Dr Fedon Lindberg, LCHF, og Raw- Food kostholdene.

 

Frø er som en eggeplomme; en plantes foster og frukten rundt er næringen som skal sørge for at det vokser. Når det gjelder kokosnøtta er det VI kjenner som kokos faktisk bare næringa til et mer svampaktig eple inni dekket av kokosvann når nøtta er ung. Så da vet dere det ;)

 



  

 Hvordan inkludere frø på en enkel måte i kostholdet?:

  • strø det i frokostblandinga
  • sammen med cottage cheese og syltetøy
  • strø det i salat
  • ha det i brøddeigen
  • kjøp brød med frø
  • salte solsikkefrø
  • mellommåltid, snacks
  • Dryss det i smoothis

 

Hvilke fordeler er det ved å spise frø:

  • har fettstoffer som kroppen ikke kan lage selv
  • har fettstoffer som vi ikke får nok av fra andre vegetarianer-matvarer, kjøtt, fisk og
  • hovedsakelig umettet fett
  • mineraler, særlig er det mange som har magnesiummangel pga mye prossesert mat
  • fiber
  • opprettholder den mentale helsen (særlig hjernen trenger diverse fettstoffer for å fungere riktig)
  • styrker immunforsvaret
  • forebygger MS
  • forebygger hjerte-og karsykdommer
  • forebygger diabetes

 

Det er tre typer fettsyrer vi trenger som IKKE kroppen kan produsere selv, derfor kalles de essensielle...

  1. Omega-3 får en først og fremst fra fet fisk, ellers er linfrø den viktigste kilden
  2. Omga-6 er lettest tilgjengelig via korn, og solsikkefrø, men også i animalske produkter. Det hevdes at mengden man spiser av Omega-3 og Omega-6 er viktig, se her.  
  3. Arakidonsyre får vi rikelig av fra fisk, skalldyr og kjøtt, eller omdannes fra fettsyrer i kornprodukter

 

 Er det noen fordeler jeg har glemt? Eller har DU noen tips til flere bruksområder? jeg skulle ønske meg flere :)

 

Malin- som også har vært et frø

 

Kilde: frø.no, trim.no

Ikke HELT ferie...

Har du en fin sommer? Selv er jeg totalforvirra, jeg har alltid kalt det vår frem til 1 juli, vel vel.. Mange har starta ferien sin og fb- veggen min er preget av det. Har du mange minner fra tidligere sommerferier? Eller er ikke sommer= ferie for deg? Det er det ikke ennå for min del i alle fall! I stedet drømmer jeg tilbake til opplevelser fra tidligere sommere.

 

 Min søster sine bilder fra Helgeland denne uka har virkelig gitt meg hjemlengsel, for hytta i Meløy er HJEM for oss på sommeren <3

 

I stedet for dette:





Vil jeg gjøre dette:





Og iallefall dette:





 

Og heller enn dette:





 

Vil jeg være her med dette antrekket:



Med denne utsikten:


Hvem som husker resten av turfølget?




Og denne :)





 

Og heller enn å spise dette:





Vil jeg mumse på sånt her!!:



Og dette:





Og dette!:

 




Katrina, husker du dette etegildet?


 

Jaja, men jeg ville ikke ha valgt bort studiet mot noe i verden :) Bare synd hytta ikke har stømkontakt.

 

 

Vil-ha-i-pose-og-sekk-Malin

Gubben og gamla låg og dro.... Men ikkje fekk opp rota..

 I dette tilfellet handler det riktignok om å pakke ned to år av livet vårt uten at vi egentlig følte at det ble tomt noen gang :p Men snakk om skills! Eventuelt er minibussen til foreldrene mine a là sekken til Brødrene Dahl (for de som er gamle nok til å huske tv-serien)


Ingen flere ryddesjauer her i allefall

 


Min hjemmekos i ferd med å reduseres til annonser på finn.no?

 

Som ved alle andre aktiviteter må man ha en pause. Sushi for alle damer og menn på Rå, hvor Gudjon imponerte som en glupsk førstegangseter :D Open- minded, en av de grunnene til at jeg falt for ham <3 evt. derfor han falt for meg :p Måltidets beste kommentar var under forreten av sjøgress da mamma utbrøt "inni hodet mitt høres det akkurat ut som en hest som tygger høy"


Litt søtsmak, og en herlig crunch.

 

Det ble mange timers arbeid med roting, sortering og magisk stuving inn i minibussen av meg og Gudjon mens mine foreldre måtte ta seg en hvil før kjøreturen hjem.


Nå skal det bemerkes at det er flyttelasset til min søster her også!

Muchle-power FTW!!!


 

Siden de som skal bo her etter oss skal kjøpe kjøleskapet kan vi oppbevare kjølvarer helt til vi forlater stedet!!! Så da blir det flatbrød med rabarbrasyltetøy, eller sylteagurk i stedet for BARE flatbrød.. inntil jeg flytter inn til fine Lise noen uker. Potetmos er en god variasjonsmulighet når man har vannkoker, og selvfølgelig middagsservringa på universitetskantina?

 

Ål rait. Da er det bare Gudjon sin bil igjen å fylle opp til randen (Ikke verst hva hans lille BMW kan romme).

 

 

Malin

Outfit!




 


High waisted bukse fra mammas ungdomstid (?!?) og lysegul skjorte fra bestefars garderobe. Snasen :)



Jeg beiser med glede mine besteforeldres terasse. Det er jo  bare snakk om en stor flate. Jeg kjenner at alt arbeid som ikke er skolerelatert går som en lek. Det er godt å være i full aktivitet etter en lang vinter med fag.

 

 

                  Livsnyting på hytta. Popcorn <3

 

I går kveld tok jeg en tur på hytta, der jeg fikk meg litt kveldskos i sola. Jeg ble der over natten, og stakk på jobb tidlig i dag morges. Siden hytta ligger på en bitteliten holme, 20 min gåtur, eller en like lang rotur, så tar det litt tid å komme seg til og fra. Det betyr også at jeg fikk jeg en nydelig start på dagen. Jeg prøver altså å ha en fantastisk sommer selv om det er meningen at jeg skal jobbe så mye som mulig. Til nå har det gått ganske bra. Livet trenger ikke å være kjipt bare fordi det er hverdag



For å komme meg til hytta må jeg vasse over denne elva. Akkurat passe utfordrende for en hverdagseventyrer

 

 

Marte

Misosuppe

 
Ingredienser et raskt, nydelig og sunt måltid <3

 

Jeg har et supert suppeforslag fra Japan :) Kanskje bildet ovenfor gir deg et hint?? Dersom du har sett de tidligere innleggene mine om kakene har du vel skjønt at jeg går for enkle løsninger ;)

 

Som en bonus inneholder miso en rekke typer mineraler, vitaminer (særlig vitamin K) og kostfiber. Veldig mange mennesker behøver tilskudd av mineraler uten at de er klare over det! Så her er en god smaksrik mulighet). I prinsippet er misosuppe grønnsakssuppe, men miso er en fantastisk avveksling fra den tradisjonelle grønnsaksbuljongen. Variasjon liker vi :)

 

Misosuppe kan lages av det du har i skapet akkurat nå:Dog miso puré (laget av gjærede soyabønner) så klart. Fornuftig hverdagsmat skal være enkelt, og dumt å gå glipp av riktig næring bare fordi man er litt la og sliten etter jobb/skole og ikke har orka (betyr faktisk ?energi på islandsk?, logisk;) ). Denne suppa tar meg max 20 minutter å lage, hvor kun 5 av minuttene går på å gjøre noe.

 

Eksempler på ingredienser som jeg har brukt:

Ulike typer sopp, avokado (legg den i mot slutten av koketiden ellers blir den grøtete), gulrot, løk, purreløk, vårløk, kålrabi, mais, brokkoli, blomkål, paprika, strimlet kinakål, frø, you name it!! Selv foretrekker jeg å bruke tynne risnudler (som på bildet over) og 4 typer grønnsaker.

Nudlene og misoen finner du på innvandrerbutikker, og noen matbutikker.

 

Dette gjør du, 1-2-3:

-Kok så mye vann som du trenger i fht. porsjonsanvisningen på misopakken. Selv bruker jeg 5 dl til meg selv, IKKE ha i misoen ennå. For mye varme gjør at den mister smak og egenskaper. Miso inneholder nok salt så om den ikke har nok smak er det mest sannsynlig fordi misoen har blitt for mye opphetet.

-Kutt opp grønnsakene/nøttene du vil bruke og legg dem i vannet som står til kok. Bruk ca 4-5 ingredienser, og legg på lokk.

-Når grønnsakene har passelig konsistens tar du kasserollen av plata og rører inn misoen, hvor mye puré varierer fra merke til merke så sjekk emballasjen for mengden. Om du vil bruke risnudler skal du nå legge dem i kasserollen. Du kan knekke dem om du vil, eller bare dytte dem ned i kraften. Når nudlene er ferdigdampet er suppen ferdig :)

 

 

Vóila!! Eller DEKIAGARI :D (ifølge google translate)

Malin

Verdens blodgiverdag

 14 juni er FN sin blodgiverdag. Formålet med markeringen er å sette fokus på .
(Andre FN-dager kan du finne listet her)

Ifølge Verdens Helseorganisasjon har 8 av 10 mennesker IKKE tilgang på livsnødvendig blodoverføring! Blodgiverdagen ønsker å sette søkelys for at mennesker i hele verden bør donere blod.

I fire år har jeg gitt blod, litt uregelmessig, dog det føles veldig godt hver gang jeg har bidratt <3 Ifølge giblod.no er det nesten 100.000 aktive blodgivere i landet i dag, applaus for oss :) LIKEVEL er det ikke nok for hvert år må 15% av giverne slutte på grunn av at de ikke lengre oppfyller kriteriene for å være donor. Veldig mange av de som ikke kan gi blod lengre synes det er synd, for det gir så stor mening å kunne hjelpe på denne måten. Så hvert år behøves det 30.000 NYE BLODGIVERE! Deg?!? 

 

Man velger selv hvor ofte man vil gi bod! Mellom 0-4 ganger i året altså.

 

 

Selv om det er gjort store fremskritt på forskningsfronten for å fremstille kunstig/syntetisk blod er blod er FERSKVARE!! Det har blitt utviklet, og utvikles stadig flere typer behandlinger som krever overføring av blod fra mennesker, til mennesker <3 i tillegg har det norske OG verdensomspunnede helsevesenet større rekkevidde og gjennomfører et større totalt antall behandlinger.

 

Blodbanken på UNN (Universitetssykehuset i Nord- Norge) behøver eksempelvis ALLTID flere blodgivere. Som regel er det slik at jo større sykehuset er, jo større er behovet! BLODBANKEN I TROMSØ SITT TLFNR: 77 62 63 00

 

 Hvem kan registrere seg som blodgiver?

-alle mellom 18 og 65 år

-de som veier over 50 kg (forhør deg likevel ved blodbanken dersom du er under)

-de som har 20 minutter tilgjengelig, maks hver 3 måned. Selve tappingen tar kun 10 minutterJ

 

Er tappingen koselig?

JA :D

 Før, underveis og etter blir man fulgt opp og passet på av fantastisk hyggelige og profesjonelle ansatte i blodbanken ) Det er alltid en fryd. Når man er til blodtapping blir man virkelig behandlet som respekt, den halvliteren med blod man gir er veldig verdsatt. Før, underveis, og etter får man servert så mye kjeks, frukt og juice, kaffe som man ønsker. Det er viktig å fylle væsketapet, og holde blodsukkeret oppe). Det er ingen steder man er mer trygg om det skulle skje noe enn med profesjonelt helsepersonal og lege et halvt minutt unna!  

 

Før hver tapping blir man testet for diverse sykdommer deriblant hepatitt A og B, og HIV/AIDS (Bonus å jevnlig få sjekket seg for diverse!!)

 

Jeg kan virkelig ikke komme på noen grunner til å IKKE gi blod!! En samtale og sjekk hos lege sikrer at det er trygt for kroppen din før du får lov til å registrere deg som giver, så det trenger man ikke bekymre seg for!

 


Når man gir blod får man alltid velge seg en gave. Dette kan være ALTMULIG! Fra verktøyskrin og kniver, til champagneglass, bøker og de populære mummikoppene :)
 

 

Hvem trenger deg?

Giblod.no finner du all informasjon du trenger, men her har jeg listet opp de formålene de oppgir som sårt behøver deg og en liten skvett blod opptil fire ganger i året.

Ulykker, Operasjoner ("De store fremskrittene innen hjerte- og leverkirurgi ville vært umulig uten blodgivernes innsats"), Kreftsykdommer, Blodsykdommer, Brannskader, Fødende og nyfødte

 

 

 

Dette er solidaritet! Hjelp andre, kanskje du vi trenge det selv en dag? eller er du allerede blodgiver?

Klem Malin <3

 

 

 

Kilder: Nordlys, giblod.no

Travel helg





Det har gått i ett siden jeg dro fra Tromsø. Mellom arbeid og tropenetter har jeg fått tid til litt av hvert. Jeg har fått masse tid med min mamma denne helgen, før hun drar til Alta. Hun har alltid prosjekter på gang, om det er å pusse opp en båt, bygge noe eller utforske et nytt sted. Det er rett og slett aldri kjedelig rundt henne :) Etter lange dager på jobb har vi dratt rett på tur.

 

 

  På fine dager byttes kjøkkenet ut med bål i fjæra. Hornnesset, Meløy kommune

 





 Dype samtaler i kveldssola. Mamma :)

 

 

Marte

Adrenalin!! Og kickboxing

 Har nok en deilig dag :) Sol, sol og atter sol! Riktignok lot jeg meg lett lokke til en innendørs treningsøkt men det var IKKE fristende å ta buss hjem. På tross av 2 timer med kickboxing gikk jeg den vél times lange turen hjem. Herlig! Så varmt kl 19 at jakke var uaktuelt for min del!!

 

2 timer trening på en søndag høres kanskje brutalt ut, men det er nettopp det jeg elsker med kickboxing, at teknikk er så utrolig viktig! Om man har en dårlig dag er det bare å kjøre i det tempoet man klarer og fokusere på teknikken. Og så skal det ikke stikkes under en stol at vi har et godt miljø på treninga, så det er jo rett og slett koseli :) Dagens trening var riktignok en ren økt med teknikk, men jeg som har hatt et opphold fra slag og spark siden påske (ikke latskap men prioriterting av masteroppgaven :D ) så jeg var temmelig shaky etterpå, og klarte ikke å plassere lipsylen på leppene, men smurte inn nesetippen...

 


Nydelige byen <3

 

Fram til 2 år siden hadde jeg kun holdt på med "snille" aktiviteter som dans, ridning, turer på ski og fot til fjells.. du ser tegninga... Da jeg forsøkte kickboxing ble jeg like overrasket som foreldrene mine, og til deres forskrekkelse ELSKE jeg det ;) derfor har jeg lyst til å forklare hva det går ut på og hva som kreves/ikke kreves for å drive med denne idretten. Akkurat hvordan treningene er veldig forskjellig fra klubb til klubb, og trener til trener. Men det som går igjen er den veldige respekten mellom utøverne og mellom utøver og trenere <3 Før og etter hver trening bukker man inn og ut, og det er virkelig mer enn bare en symbolsk handling. I min klubb gjør vi dette samtidig som vi holder høyre hånd over venstre knyttneve; kontroll over styrke! Historien til hvordan sporten oppsto er i seg selv spennende og overrasker mange, men det får bli til en gang senere ;)

 


Og så får man så god selvtillitt at man våge rå legge ut slike bilder som dette :p


Det første jeg fikk høre da jeg begynte å trene kickboxing var "kontroll over styrke". Om man vil bli god må man være god på teknikk! Da får man presise bevegelser, og man kan kontrollere hvor hardt man slår eller sparker. Ellers er det viktig å utvikle smidighet, noe som også henger sammen med kontroll. For meg som har holdt på med dans er dette faktisk overraskende likt!! Derfor er det en STOR fordel å trene variert ved siden av om man ønsker framgang. Da passer det med yoga og styrke. Styrke bidrar dessverre til at man blir mindre bevegelig så man må være bevisst på at man trener eksplosiv styrke slik at man ikke får trege bevegelser.

 

På kickboxingtreninger får jeg alltid et skikkelig KICK!! bokstavelig talt. Derfor er det den ideelle treningsform for meg, jeg tenker ikke på disse treningene som "trening" som sådan, men mer som "øving" på kickboxing, om du skjønner.. Og sporten passer både for de som bare synes at det er gøy, de som vil ha en morsom treningsform, og for de som vil konkurrere :) man kan tom øve alene om man føler for det av og til på ulike kombinasjoner og etterligne fancy spark som man har sett på kino :) Ambisjonsnivået bestemmer hvordan man vil trene. Ulike klubber har ulike opplegg og egne parti/ekstratreninger for de som konkurrerer.

Min erfaring er at det er folk fra alle aldersgrupper, treningsbakrunn og KJØNN som trener kickboxing. Folk som for eksempel har ødelagt knærne sine med å trene forball kommer til oss :p Det er veldig lite skader i sporten, hverken akutte skader eller slitasje! En av grunnene er kanskje at det er så streng oppfølging fra trenere hva man FÅR LOV til å gjøre, og at det kreves allsidig trening som da er med på å forebygge slitasje :)

 

 JA, kickboxing er en kontaktsport, men man kan alltid velge selv hvor "brutalt" man vil ha det. Selv er jeg jo hverken sterk eller stor! bare sta og ivrig :p  Det er aldri et problem å si ifra om man synes det blir for voldsomt!! Faktisk er det ofte slik at det er nybegynnerne som har det vanskeligst for å kontrollere sin egen kraft. Og det er mye mer teknikktrening enn faktisk trening på kamp! I tillegg til at det er inndelt i vektklasser for ca hvert 5. kg på konkurranser er det veldig stort fokus på å tilpasse seg de som man er på trening på. Om man er en stor kar på 80+ kg mot ei jente på under 50 så får den største bryne seg på den lille lette kroppen som kanskje har mye bedre bevegelighet og hurtighet. Alltid noe å utfordre seg på!

 

 Det er så utrolig kult å trene mot de som virkelig vet hva de driver med; eksplosivitet, hurtighet, presisjon! Du ser et bein eller arm komme mot deg raskere enn du klarer å blokkere, men så stopper det 3 millimeter fra nesa di ;) da må jeg ofte le høyt. Det er ingen som synes at det er kult at man er skyld i at noen får vondt eller går i bakken på trening!! Det SKAL IKKE skje. Norges Kickboxingforbund har MANGE regler rundt utstyr, legeerklæring, alder og skader. Reglementet er laget for at spotren skal utøves under sunne forhold, og reglene følges nøye opp. Kickboxing er en sport som er lov til å utøves på konkurranser, det er det faktisk ikke alle kampsporter som har i Norge. Tenk litt på det..

 

For de som lurer ennå litt mer kan jeg gi en kort beskrivelse av konkurransegrenene. Man legger opp treningen ut ifra hva man vil konkurrere i, men en standard trening fokuserer mot lettkontakt. De fleste konkurrerer imidlertid ikke...! Sporten er satt sammen av boksing og karatespark, med egne særegenheter utviklet for kickboxing spesielt. Kontakt under beltestedet, eller med knær og albuer er FORBUDT. Poeng gis for overkropp og hodet minus bakhodet, armer og rygg (risikabelt område).

Det er 4 grener: musikal forms, fullkontakt, lettkontakt, semi-kontakt:

-Musikal forms er det som er mest ulik de øvrige grenene. Det fungerer slik at man, en og en person om gangen, gjør en koreografi av bevegelser, og kombinasjoner av slag, spark og hopp til musikk. Grenen skal illustrere en kamp mot innbilte motstandere. Dette er fantastisk å se på! Anbefaler deg å sjekke dette ut på youtube.

-Fullkontakt og lettkontakt fungerer slik som man ser boxing på TV pluss sparkene naturligvis :p Forskjellen på disse grenene er at i fullkontakt er det ingen begrensninger for hvor hardt man kan treffe motstanderen,  mens i lettkontakt får man advarsel dersom gjør annet enn å treffe for så å trekke tilbake slag/spark. Dette er en ikke "bare bare" særlig når man blir sliten, derfor må man ha en viss beltegrad og bestå prøver (de kalles merker) før man får lov til å trene og konkurrere med de harde teknikkene.

 -Semi- kontakt har et ekstra treffpunkt enn de øvrige: bakhodet. Denne grenen føles veldig annerledes for utøveren fordi det går ut på å satse alt for det ene slaget/sparket! Som i lettkontakt skal ikke treffene være for harde, da får man advarsel! Rundene er på to minutter med iløpet av hver runde blir man stoppet hver gang en av motstanderne treffer den andre, det gir ulike poeng i fht hvor man treffer, og hva man treffer med, evt. om det er hopp involvert.

Dette ble temmelig langt, så håper det gjenspeiler min entusiasme ;)

Noen flere som trener, eller har prøvd kickboxing?

 

 

Malin

*bukker ut*

Høydepunkt

 Våknet i formiddag av at sola hadde krøpet inn et åpent vindu og en behagelig bris lokket oss ut. Er strålende fornøyd med avsluttningsfesten til kickboxinga i går som varte temmelig lenge for et par av oss:pharmonisk, men tankefull spaserte jeg og kjæresten min gjennom Tromsø sentrum som viste seg fra i sin deiligste drakt! torget var det duket for Thailandsk underholdning OG matretter i alle varianter. Så da ble det en overraskende spennende frokost. Fantastisk! Og samtidig bare som en typisk dag i internasjonale Tromsø.


Innbakt scampi med en herlig smak av karve :)

 

 

Etter fem år som student har jeg følgende å si om våren; TJA. Eksamener, sol, varme, lettere klesplagg, sykkel, eventyr, og altfor mange farvel :(  studier, jobb, kjærester, familie, og ja, skjebnen sprer oss for alle vinder, det er ikke alltid greit å vite hvordan man skal prioritere heller? Selv om det føles så unødvendig, kanskje tom brutalt, å skilles med folk og å vite at man rett og slett ikke kommer til å se alle igjen, er det så utrolig godt å oppleve at mennesker bryr seg om å SE hverandre, og å tørre å vise at vi setter pris på hverandre:)



 

Hver vår har studiekamerater, og andre venner reist fra Tromsø, FRA MEG, men nå er det "plutselig" også MIN TUR, og det har egentlig ikke gått opp for meg ennå... likevel, jeg kjenner at stortåa har skjønt det, for den kjiler litt av spenning etter å begynne på et nytt kapittel :)

 

 

Klem fra Malin -"alles venn" russ 2005

Hasta luego Tromsø!

Helgelandskysten er så vakker! Jeg sitter nå i hurtigbåten fra Bodø til Ørnes etter å ha slikket sol på moloen hele dagen. Jeg har lest, døst av litt og sett på seilbåter som har blitt blåst av gårde med tropevind til Nord-Norge å være.





Kos på moloen mens jeg venter på hurtigbåten



Siden ferien er her har jeg i dag gått til innkjøp av noen bøker jeg lenge har tenkt til å lese. Jeg har allerede startet på Erik Fosse og Mads Gilberts bok Øyne i Gasa. Boken er en skildring fra tiden de to legene har tilbrakt i det okkuperte Palestina. På tross for at disse to mennene under de verste angrepene beskriver Gaza som et helvete så har de ikke gitt opp håpet om at konflikten skal få en fredelig utvei.. . Boken har fått kjempegode anmeldelser så jeg gleder meg til å se hvordan de klarer å balansere egne opplevelser, palestinernes opplevelse av det som skjer og ikke minst hvordan de forklarer den svært så sammensatt konflikten som foregår i kulissene.

Livet på Gaza er en absurd kontrast til livet i trygge, trygge Norge

 

På tross for en travel morgen med lite søvn, pakking, rydding og farvel til Tromsø er jeg nå veldig fornøyd med å være på nye eventyr :)

 

Marte

Ta et minutt og pust

 Iløpet av de siste dagene har du HELT sikkert sagt i alle fall én gang sagt "det går bra". Selv om man er ung betyr det ikke at man er udødelig! Sist gang jeg var innom Friskhuset, treningssenteret i Tromsø hvor jeg trener, sa en av instruktørene mens jeg tok på meg skoa for å dra hjem: "husk å ta deg fem minutter om dagen, uten musikk, ingen forstyrrelse, lukk øynene og pust" Jeg sa jeg skulle gjøre dette, men har hittil ikke gjort det. I dag skjedde det at det var noe som IKKE skjedde, som ga en tankevekker... Etter x antall timer på universittet og jobbing med masteroppgaven dro jeg til matbutikken. Jeg frøs litt på bena og fikk dette synet da jeg så ned:


Jah, kontortøflene satt enda på :p

 

Så husk å puste ut når du avslutter en aktivitet. Ikke ta stresset med deg. Enklere sagt enn gjort, men det er en god begynnelse å ta et hellig minutt hver dag :)

 

 

Klem fra Malin

Kjerringa mot/med strømmen?

 Jeg har såpass trua på mennesker at jeg regner med at alle er bevisst på at de ubevisst (med vilje altså) lar seg påvirke av reklamen, naboen, kollegaen, Blake Lively, Mr og Mrs Backham (ok da, bare mr.) og tydeligvis har mange latt seg påvirke av bloggtrenden med å spise mager kesam med funlight i.. What the??!?? sier du kanskje. Kjæresten min derimot er en skrue for seg selv. Da Marte har fått æren med å diske opp med middag i morgen til middagskollektivet til noen voksne (da mener jeg folk som for lengst er ferdig med hybelmat) spurte hun oss om ideer til desserten.. Dessert er et MUST for den nevnte gjengen. Altså, Gudjon, my sweet<3, foreslår, tata: å steke browniesrøre i et vaffeljern :D og han tok like gjerne på seg oppgaven å tilberede.

 

Siden det er et anstendig selskap som skal serveres har vi testkjørt seansen i kveld:

Idet vi kjøpte 1-2-3 browniesrøre var vi 50/50 skeptisk og entusiastisk.. Likevel, vi fyrte opp vaffeljernet og blandet røra etter anvisningen på pakken. Dernest hev vi et fjell margarin i vaffeljernet?. Det vi skrapte ut av jernet fikk vi dett seende slik ut:






Vi tørket tårene, spiste brownies mulene og la hjernen bløtt i et glass melk som vi drakk ved siden av smulene.

Herreminhatt? tenkte jeg. Jeg har jo hatt både kjemi mer enn jeg strengt tatt behøver på videregående, for ikke å snakke om heimkunnskap på ungdomsskolen. Egg for å binde og melk for å gjøre røra mer luftig.. Det funka like bra som vi håpet at det skulle gjøre:)

 



Tenk at jeg ikke har tenkt på det tidligere. Det anbefales å ha en islending for hånden <3

 

Om du har lyst til å prøve selv kan jeg si at til ca 6 dl 1-2-3 røre kan du blande i et stort egg, og rør i melk til det er samme konsistens som du ville hatt en vanlig vaffelrøre.

 

Som vaffelkaker og brownies ellers er det utmerket med is til:)Slik:



Sjokolade i hjertet, hjerte av sjokolade og barnslig glede:)

 

 

Malin (og Gudjon)

Tilbakeblikk

Etter nesten 10 måneder er det for denne gangen på tide med pause fra livet som byberte i Tromsø. Om et par dager reiser jeg sørover en stund, for så å reise hjem til Alta. Hva som skjer i mellom tar jeg litt som det kommer.

Tromsø by



Jeg kom til Tromsø i midten av August i fjor uten noen andre forventninger enn å tilføye kjemi, fysikk og matte R1 på vitnemålet mitt. Jeg hadde planer om å spille litt volleyball og henge med gamle kjente på fritiden. Jeg trodde overgangen fra det karibiske livet i den Dominikanske Republikk skulle føre til et langt og tungt år. Heldigvis har året vært alt annet enn langt og trist. Tromsø har faktisk hatt så mye å by på at jeg ikke ville ha byttet denne tiden med noe i verden. Om en ser bort fra været danner Tromsøya en perfekt setting for unge mennesker. Det er en by med masse studenter, kultur, urbant kaféliv, men også fantastiske muligheter for friluftsliv. Det er så mye jeg enda ikke har fått gjort, så mange turer jeg ikke har fått gått og så mange mennesker jeg ikke har blitt kjent med. Jeg kan si mye positivt om byen, men avgjørende for at jeg har kost meg er først og fremst alle menneskene her. Jeg kjenner virkelig at studentlivet lokker etter hvert...



I løpet av dette året har jeg har byttet ut Snowboardet med ski


 

Jeg skal ikke skryte på meg noe kultursjokk dette året, men det er enkelte ting med Tromsø jeg spesielt har lagt merke til...

På tross for at Tromsø ikke er en storby virker det som om tromsøværingenet vurder hverandre etter hvor på øya de kommer fra og hvilken skole de har gått på. Jeg har flere ganger hørt at folk fra Kroken har en litt annen attitude en de som bor mer sentrumsnært. Selv har jeg enda ikke forstått de geografiske kodene på og utenfor øya.

Folk I Tromsø kler seg godt, bade i betydning av at de er moteriktige og merkebevist , OG at de vet å kle seg etter været. Jeg tviler på at det noen andre plasser finnes flere fjortenåringer med Canada Goose jakke enn i Tromsø. Her er både gummistøvler og ryggsekk en del av gatemoten, så lenge det er riktig merke.

Ellers er vi i denne uken inne i Tromsøs internasjonale uke. Altså er byen glad i å vise seg som den multikulturelle byen den er. Dette har de klart utmerket med internasjonale matbutikker og salsakurs på annethvert gatehjørne. Selv elsker jeg å gå i disse butikkene og plukke ut kjente frukter og grønnsaker fra Karibia. Om du lurer på hvordan de uvante grønnsakene skal tilberedes har de som jobber i butikkene ofte tid til å gi noen tips :)

 


Forrige gang jeg var innom den internasjonale matbutikken ved Nerstranda  kjøpte jeg pakistansk mango. Nam!

 

 

Marte

 

Napoleonskake

 Intet annet bakverk er vel så enkelt å lage, og så vanskelig å spise som napoleonskake?! Siden det er en av mine klart favoritter deler jeg med den her. Da jeg var liten var den det selvsagte valg når vi besøkte konditori eller kafeer. Selv om jeg ikke er glad i krem i det hele tatt så er det mer en greit i denne kombinasjonen. Ofte kommer jeg over retter og oppskrifter på nett som er veldig fristende, men når det krever x antall ingredienser står jeg glatt over, med mindre jeg ser for meg et heldagsprosjekt.. som travel student er det i tillegg dumt med ingredienser som man bare rekker å bruke litt av, eller glemmer bort før datoen går ut; dyrt og tar plass. Napoleonskake er latterlig enkelt å lage! Og det er fantastisk mye man kan gjøre med butterdeig, til middag også :)

 





 

Napoleonskake, ca 30 minutter

Ingredienser:

Butterdeig (i frysa på hvilken som helst butikk)

Vaniljekrem (du kan kjøpe ferdig eks Tine sin variant på kartong, eller lage det fra pose, eller fra scratch alt etter hva man liker best og hvor lang tid man vil bruke)

Krem (best når du pisker den selv fra kremfløte, eller omså fra sprayboks ;) )

4 dl melis

Eggehvite fra ett egg

Et par dråper sitronsaft

Slik gjør du:

Du behøver to flak butterdeig for hver kake. La deigen tine litt på bakepapir før du kjevler den ut (om du ikke har kjevle kan du bruke en brusflaske). Flakene skal være så tynne som mulig siden de vil heve seg litt i ovnen. Stikk noen hull i dem med en gaffel slik at de ikke får "blemmer" når du steker dem. Stek dem på 200 grader i ovnen, i ca 12 minutter, de skal ha en noe mer enn gylden farge. Pass på at det ikke blir for store blemmer!

Napoleonskaka er vanskelig å dele i stykker når den er satt sammen, så når flakene har kjølt seg ned noe kan du dele dem opp i de størrelsene som du vil at stykkene skal være. Jeg liker å ha dem 5x10 cm.

Mens butterdeigen er i ovnen kan du lage kremen. Bland krem og vaniljekrem halvt om halvt. Om du vil ha den søtere kan du tilsette noen ts vaniljesukker ;)

Melisenglasuren tilbereder du ved å piske sammen eggehviten, melisen og ha noen dråper sitronsaft i. Du kan også bruke vann i stedet for eggehvite, glasuren blir bare mer flytende?

 

Så gjenstår bare "monteringen". La alle de små butterdeigbitene, til det ene flaket, ligge helt inntil hverandre og klatt/smør på så tykt lag med krem du ønsker. Det greieste synes jeg er å smøre melisglasuren på bitene til toppflaket med butterdeig før du legger det oppå kremen. Det greieste synes jeg er å smøre melisglasuren på bitene til toppflaket med butterdeig før du legger det oppå kremen. Legg så bitene på det andre flaket oppå, og bruk en kniv for å skjære gjennom kremen og dermed dele kakestykkene fra hverandre.

 

TATA, du er ferdig. Anbefaler å drikke te til:)

 

 

Lykke til,

Malin

Morgenstund :)

 "har gull i munn"?? Er ikke det samme uten radio iallefall :) helst alltid klassisk. I dag ble det på svensk tv som var skuffende lite ulik alltid klassisk på nrk1..



 

For meg blir resten av dagen uten tvil påvirket av om den første nyheten jeg hører er god eller dårlig.. Bankstreiken er avblåst! JIPPI!!! For både bankansatte, og de som kom sist i minibankkøene i går og ikke fikk tatt ut penger (som du kanskje har gjettet gjaldt meg)

 

 

Malin

Det sorte gullet

 Ikke olje, men Kaffe! For hundre år siden var kaffe svindyrt (mulig at uttrykket er problematisk å bruke, for jeg må innrømme at jeg vet pent lite om priser på svinekjøtt gjennom tidene), og det var veldig stas om man kunne tilby gjestene en liten kopp. Kanskje prisen på den eksklusive varen er grunnen til at de "gammeldagse" kaffekoppene av porselen ble utformet så småe?

 


Dette var i alle fall min motivasjon til å komme meg ut av leiligheten og til universitetet i dag :D Om det er gode minner, koffeinrusen, varmen, eller smaken kan jeg ikke si sikkert? Uansett, jeg feiere nå at det er 6 år siden jeg begynte å drikke kaffe! (da jeg hadde avsluttende eksamen siste året på videregående ;) har kommet godt med de siste 5 årene på universitetet også)

 

Og forresten, slik kan det også se ut i Tromsø i juni!:





Uten noe forsøk på å finne noe spesielt bra motiv, men på bildet under kan man klart se at det er så fint vær at til og med oljeplattformer (apropo det sorte gull, tata!!) vokser i sundet :D (bær (skrives det ordet virkelig sånn..? har aldri brukt det skriftlig før tydeligvis) bare over med humoren min..)





 

 

Malin

Bare si "jeg vet ikke"!

 For to kvelder siden chattet jeg på Facebook med KH (et par år eldre enn meg bare) som jeg trener/ blir trent kickboksing av. Selvfølgelig måtte jeg fortelle han om den nyoppstarta bloggen :D Da jeg ga han linken til sida, fikk jeg følgende svar:

"e på siden nå

stilig

ka e egentlig en blogg?

husk at eg e fra en tid kor man jaktet maten sin, slo ned kvinner med klubber og bortførte dem og brukte flint te å lage bål

hehehe

eg e en dinosaur

e blogg en slags dagbok?

eller en side kor man.. ja ka e en blogg?"

 

 

Så herlig at folk er så ærlige når det er noe de ikke har greie på! Mange har nok hørt ordtaket "heller dum i 5 minutter enn i et helt liv", men hvor mange er det som faktisk lever etter det? Særlig på forelesninger på universitetet skulle jeg ønske at jeg hadde fulgt dette mer. Så all ære til KH og andre som han! For det er vel ikke alle som tilbringer like mye tid på nett som meg, og ikke vet jeg heller hva hovedstadene i alle Europeiske land engang (kunne på et tidspunkt alle hovedstadene i Afrika, men det var pga en konkurranse med ei venninne i 6 klasse ;) )!!

 
Jeg digger NAF-boka!


 

Det kan være taktisk å late som innimellom, eller bare la være å spørre for å ikke bryte opp en samtale, men alt i alt tror jeg at man blir å føle seg ubehagelig. Om man ikke er interessert i geografi er det vel ikke noe poeng å leve opp til et rykte som ekspert på området? MEN det er positivt at kunnskap er en verdsatt egenskap i samfunnet i dag? :) dog, kunnskap og puggefakta har litt ulik kvalitet. Eller hva synes du?


Kanskje ikke så rart at man synes man har noen sorte hull når det finnes spillebuler på universitetene. Dette er fra da jeg studerte Canada riktignok ;) Hadde dette vært en ide på norske universtet, eller ikke? Eller kanskje det finnes? DET vet iallefall ikke jeg noe om...

 

 

Malin

Sommer

 Jeg reiser ikke fra Tromsø før jeg har sjekket ut hva Sommer-Tromsø har å tilby, og dette vil jeg oppleve som en Tromsøværing:

  • Siden sola lar vente på seg og det høljer ned over Tromsøya må jeg finne på sommeraktiviteter som ikke krever godt vær. Jeg har forstått at det er Tromsøs svar på Lathari (stranda med stor S i Alta), nemlig BUKTA, som gjelder når man egentlig skulle ønske man var i sydligere strøk. Her kan man både spille beach volley og teste sine ferdigheter med slakkline med utsikt til verdens flotteste fjell :D 

 


Tålmodighetsprøve:) Lene og Sigve

 

  • Skitur i juni.  Å oppleve at Tromsø-sommer ikke er det samme som vanlig sommer, men innebærer alle årstidene på en dag.

 

Meg og Vita ned fra Storstolpan 3 juni 2011...


Hva mer er et must for en vellykket Tromsø-sommer?

 

Marte

Uten kjøtt og sånt?

 De fleste som vi kjenner vet at ingen av oss søstrene spiser kjøtt. Dette er noe vi fikk VELDIG mange spørsmål om da vi sluttet med å spise kjøtt.

 

Jeg synes det er veldig fint å få forklart tanken bak, ikke minst for og kanskje spre noe av bevisstheten til flere. Målet er ikke å få hele verden til å følge oss, men bare å tenke over hvor det vi forbruker kommer fra. Ingen er perfekte, men som min (Malin) kjæreste sier "jeg er bare et veiskilt" (det var vel egentlig Sokrates som sa dette "men jeg tror det ikke før jeg får se det").

 





Familien vår har alltid hatt et stort innslag av vegetarmat og MYE fisk (særlig på sommeren fisker vi mye selv, både i salt og ferskvann), og da Marte var ca 5 år ble frøet til noe mer lagt.. Da vi var små hadde vi mye kontakt med gårdsdyr, og en vår hadde vi fått gi navn til hvert vårt lam på en gård i nabolaget. Etter det ville hun ikke spise lam. Da fårikålen kom på bordet proklamerte Marte at sauen hadde jo vært lam så det ville hun heller ikke ha. Snakk om å være konsistent ;) Januar 2001 startet en stor ulvejakt i Østerdalen. I en alder av 14 var det Malin sin tur til å komme i trassalderen "ingen sauebønder skal få tjene penger på meg". Det er mye å diskutere om rovdyr og jordbruket, men fra da av var det i alle fall ikke mer kjøttspising av noen av søstrene Karlstad, dog, begrunnelsen har aldri vært "søthetsfaktoren" til dyra.

 





Begge to har valgt å ikke spise kjøtt og fugl. Selv om kjøtt, og særlig kylling, er det som enkleste å få tak i som hovedingredienser i et måltid er det ikke komplisert i det hele tatt. Variasjonen i fast- food er så-som-så, men det har blitt betraktelig bedre de siste årene :D Siden vi spiser fisk, sjømat, egg, og meieriprodukter er det for det meste ikke noe trøbbel. Det er jo ikke garantert at man får i seg alle næringsstoffer selv om man spiser kjøtt. Fisk er mer gunstig enn det meste utvalget av fisk. Jeg kan ta et eksempel fra noe jeg har lest i forbindelse med trening: Mange som trener styrke tar tilskudd av kreatin. Dette stoffet fremmer forsyning av energi til musklene når man er i aktivitet, og stoffet dannes/opptas fra vanlig mat. Sammenlignet med en gitt vekt ren biff inneholder all fisk minst like mye kreatin, og opptil 4-5 gang så mye (kilde: www.theministryoffitness.com). Så ingen trenger være redd for helsa vår ;)

 

 
Hehe, hva synes dere om bildet? Groteskt, eller får du vann i munnen? Det er fra jula 2009 i Karibien. (Har fått noen spm så må legge til at hverken jeg eller Marte spiste av den ;) )

 

Det er særlig fire årsaker som blir oppgitt som hvorfor folk velger å gi opp rødt kjøtt, evt blir helt veganere. Årsakene er religion, helse, etikk og ressursfornuft. De to første forklarer seg selv på et vis. Etikk er det som dekker min og Marte sin begrunnelse best, men etter en liten stund er det mest vane og vi tenker ikke over det så mye i hverdagen. Dersom jeg blir bedt om å smake på kjøtt kan det føles litt som å bli utfordret til å spise gråstein. Likevel må jeg si at det lukter jo himmelsk av og til! mange kan nok assosiere seg til at lukten av kaffe bringer fine minner og nytelse for luktesansen, men at man ikke har lyst til å drikke det likevel. 

 

Etikkbegrunnelsen er rettet mot at alt av liv har verdi. De fleste vil være enige om at man må prioritere ulike former for liv mot hverandre. Da tenker jeg at de formene for liv som er "høyest" er de som kan reflektere over egen eksistens. Hvilke disse er har ikke jeg noen fasit på, men gjenspeiles vel i hvordan jeg fyller kjøleskapet mitt? Kommentarer på dette tar jeg gjerne.  

 





Ressursfornuft handler om at man skal innta mat i den formen den opptar minst av det totale ressursgrunnlaget. For eksempel går det med 18 kg korn for å produsere 1 kg kjøtt fra storfe (kilde: www.allgronn.org/klimatiltak/bbb.html). Ikke alle steder der det er dyrebruk er det mulig å ha annen produksjon, men dere ser tegninga.. Ressursfornuft handler dessuten om rettferdighet og fordeling. Dersom vi som har midler og tilgang på det mest nødvendige begrenser oss noe i hva vi etterspør vil kanskje de som har mindre enn det de behøver få litt bedre premisser for å klare seg. Selvfølgelig er det mange flere problemstillinger i fht. frihandel, internasjonale bedrifter, korrupsjon, fairtrade og andre virkelighets-faktorer som kompliserer dette argumentet, men det ville ha åpnet for en enda større diskusjon ;)

 

 Malin

Søsterblogg :D

 

Våre foreldre har indoktrinert oss med frasen "alle kriger starter jo ett sted" gjennom oppveksten. Både gjennom egen erfaring, og medier er det jo åpenbart at det er bedre å snakke om problemer enn å krige om hvilken part som har minst feil. Å være søsken setter dette mottoet på prøve, men vi har da kommet veldig godt ut av det og er gode venner nå i en alder av 20 og 24 :) så får det bare være at Marte skrek av frykt da Malin ønsket å klemme på henne for 20 år siden :p

 

Bloggen starter vi i den tro at vi har en god porsjon bondevett og er reflekterte nok til å være interessant for venner og familie å følge med på :)

 



 Klem fra Malin og Marte

 

 

ps. med mindre annet er nevnt er det våre egne bilder

pps. takk til Sigve for navnet :D

  • hits