august 2011

Oslo? OSLO!! Tips?

 I MORGEN den dag reiser jeg på besøk til min kjære i Oslo <3  Jeg har alltid sagt at jeg ALDRI skal bo i Oslo. Vel, pga Gudjon sitt studie må jeg svelge en stor kamel :O Men nå gleder jeg meg villt til å bli ferdig med masteroppgaven for en hel- urban opplevelse! Tar med med oppgaven og et åpent sinn for å trekke til meg alt av positivitet som byen kan gi meg :) 

 


Vil gjerne ha tips til kjekke steder å spise lunsj, en god kopp kaffe og lese en bok :) gjerne også et bibliotek hvor jeg kan studere litt  :)

 

Mens vi er inne på tema er det et par kuriøsiteter som jeg ikke klarer holde for meg selv. Etter 5 år i Tromsø sier Gudjon innimellom at han føler seg dømt fordi han har "søringdialekt" :p men til vårt forsvar vil jeg si at det er mange merkelige oppfattninger og opplevelser andre veien også. Det var veldig vanskelig å finne hybel i hovedstaden for Nord-Norske studenter feks da mine foreldre bodde i Oslo. Da innvandring fra ikke-vestlige land tok seg opp ble det bedre for oss :p Jeg fikk et spørsmål fra en Bærumsjente på 12 år "har dere butikker der oppe?"  Selv vil jeg si at det har blitt så MYE bedre de siste årene at jeg føler meg rett og slett eksotisk til tider, men fremdeles er det mange uriktige fakta, og undervurdering av verdiskaping ute og går... 

Noen som kjenner igjen fordomme rmot sin opphav?

 

Gleder meg til å utforske byen med et annet perspektiv enn "kan ikke vente til flyet går" :p

 

Legg meke til at Roma er kun dobbelt så langt unna ;)


 

Vi høres sørpå ;) Malin

Ultimate survivors

 I helga tok jeg endelig turen på hytta med resten av familien. Long time no see. Jeg har sikkert ikke vært der på over et år, så var skikkelig godt å fylle lungene opp med luft fra virkelig Finnmarknatur.Mor og far og barn, gikk vi sammen en tur innover til noen vann på vidda. Det var varmt i været og naturen var malt med alle verdens farger. Det var blåbær og det var multebær.

Da det kom et lite regnskyll fant vi oss ly under en robåt, som vi tippet over en stein. Her snakker vi Ultimate survivor folkens! :D TV-programmet altså ;) Jeg klarer aldri å se det programmet uten å bli irritert. Jeg synes det virker litt for tilfeldig at det alltid ligger et dødt dyr eller en medisinsk plante i nærheten når survivor-mannen trenger det som mest. Denne gangen opplevde VI at man faktisk finner når man trenger det. På Finnmarksviddavidda er det vanligvis ikke så mye å gjemme seg under når været overrasker, så vi hadde jammen flaks :D

 

 Hver familie har sin nisje, min er å aldri gi opp, men å se  utfordringer som en mulighet. 

 

Ah... så hadde jeg besøk av verdens beste Lene Blix fra Tromsø natt til i går. Herlige jenta! Dette bekrefter at det går helt fint å ta vare på vennskap selv om man bor på forskjellige plasser :)

 

Marte

En uke i ParadisDa har jeg koset meg med bilder fra tre kameraer og enda flere fotografer fra uka jeg var på Helgeland, herrrrlig. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ikke ha sommerferie i år, men som jeg forklarer her er jeg sjeleglad for at mamma ringte og ga meg et tilbud jeg ikke kunne avslå <3 

 

Bilder over er fra en tur vi tok opp til Rødøyløva. Det høyeste punktet på Rødøya, 455 moh. På avstand ser nemlig toppen ut som hodet og nakken på en løve :) Nydelig vær for å bli solbrent i. Hadde selvfølgelig solfaktor , 90% av hudens aldringstegn kommer fra sola ;)

 

Mamma inviterte til å feire bursdagen sin på Rødøya, og hadde leid den gamle prestegården der som vi. Takk alle  :) Hadde det flott!! (Men det tok på å våkne uten supermaten min to morgener på rad :p) skulle bo på. Det var så fint der at vi i familien ble en natt til ;)

 

Turstien "Eventyrskogen" inneholdt mange overraskelser! Ser dere hvilket eventyr dette er fra?


"Diva på tur" som Marte kalte meg. Greit nok   ;) hurtigbåten er da luksusfarkost, eller?


Utsikten fra rommet der jeg sov


Klokkergården, en gammel restaurert gård hvor det nå drives gjestegiveri, marina og en utmerket restaurant!Etter helga på Rødøya hvor eneste framkomstmiddel er med båt dro vi til Glomfjord der mine besteforeldre på 89 år bor. Jeg og bestemor var bla på ripsslang i hagen rundt kirka. Vi stjal mao fra Gud, noe bestemor syntes var hysterisk festlig. Gammel søndagsskolelærer den dama der :)

Høydepunktet var dagene på hytta på Risholmen! Jeg var jo så sjalu da Marte skrev om det tidligere i sommer. Har jo vært her hvert år fra jeg var født. Hytta er eldre enn mamma.

Luringmamma! Til frokost fikk jeg beskjed om å hente rødløk men fant denne i boden :p  Kvelden før hadde jeg vært uheldig da jeg skulle håve inn en større ørret enn dette som mamma hadde fått på fluestang. Morgenfuglen mamma tok seg likegreit en morgentur og redda samvittigheten min


Pai med seks typer bær :) Totalt plukket jeg 13 ulike typer denne uka <3 Ikke no fusk med elektrisitet her nei. Den 45 år gamle radioen er hi-tech her.


Mannfolkarbeid mens jeg og mamma oppsøkte vårt hemmelige bringebærsted og raftet med  kanoen :) Vedskjulet her, men hytta er ikke særlig større :p

Kjære dere som elsker elller hater humoren min: her er dama dere må takke, humor går i arv!Malin

Første steg om livet er litt kjipt

 

Om det føles som om hele verden går i mot deg har du ofte to valg. Enten sitter du inne og venter på at ting skal gå over av seg selv, eller du kan prøve å gjøre det beste ut av situasjonen. For meg hjelper det alltid å bevege meg ute blant alle elementene for å få litt perspektiv på saker.  For andre er det å trene, å shoppe eller rett og slett å prate med noen, den beste måten å lufte tanker på. Alt annet enn å sitte inne og synes synd på seg selv gjør at verden føles litt mer sammarbeidsvillig.

 

Kanskje ordner det meste seg likevel?

 

Marte

En herlig uke er snart slutt, men det beste gjenstår

Hei på dere :)

Fredager har en egen spenning over seg uansett hva slags gjøremål som er i gjære :) I allefall skal jeg nå ta meg en god frokost med knekkebrød og brød som jeg og mamma kokkelerte i går kveld! Godt selskap i sola og radioen på verandaen! Matias har begynt på musikk, dans og drama på vgs noe som ekstra koselig siden vi kan ta følge på morgenene når jeg skal på skole/jobb :)  I ettermiddag skal jeg på hytta i Repparfjorddalen (Finnmark), har ikke vært der på skammelig lenge! Håper på å komme hjem med fulle soppkurver på søndag ;) Stakkars de som har jobb og ikke kan være med likevel :/ Ellers er det kjempekoselig å ha Hege og Marie hos oss! Toppers å ha besøk i huset når været er så fint :)

 

Høydepunktet denne uka er at jeg var så heldig å fått en strøjobb som faktisk er litt relevant for utdanningen min. Det er rett og slett et stykke arbeid som tar tid og hvem som helst kunne ha gjort, men det innebærer excel og at tunga er rett i munnen! Og DET er det jeg har fått mest trening i det siste året ;) Spennende å få innsikt i hvordan forskningsprosesser foregår i praksis! Blir strakt mindre skummelt og mer motiverende å kaste meg ut i jobb etter masteroppgaven :) Satser på å bli ferdig, med jobben, før avreise til hytta. 

Ha en heeeerlig helg :) Om du er stressa fra ukas gjøremål kan garantert Rooibush-teen jeg fortalte om i går hjelpe deg med å senke skuldrene :)

Klem Malin

Rooibush te er godt for humøret, og forsåvidt alt annet

I går kveld gikk jeg og Marte en trimtur, ja vi følte oss som gamle kjerringer, i lysløypa på Sandfallet og var ikke hjemme igjen før midnatt. Ikke kom vi oss i seng med en gang heller, for det var duket til te, ost, kjeks og Verdens Beste (Kvæfjordkake) i stua da vi kom inn ;) vår familie i et nøttteskall på en "schoolnight" <3

 

Humøret var litt på en snei da jeg ble vekket klokka 10 og jeg innså at jeg hadde gått glipp av sola og nesten 20 grader flere timer allerede, MEN, ikke noe som en kopp rooibush-te ikke klarte å kurere :) Sammen med litt av kaka fra i går ble det magi på morgenen! 

 

Rooibush-te lages av tørkede blader fra Rooibushtreet og har en veldig mild søtlig smak.

Teen har en delikat kobberrødfarge. Her krydret med sitronmelisse fra mammas urtehage <3

 

Siden mammas venninne tok det med etter en reise i Sør-Afrika for iallefall 10 år siden har det blitt mer og mer populært i Norge. Heldigvis sier jeg bare for i starten var det alldeles ikke lett å oppdrive, det var ikke stort mer enn Earl Grey på kafeer og dagligvarebutikker :p 

 

Rooibush-te omtales som Sør- Afrikas nasjonaldrikk og er like god varm som kald! Jeg er veldig glad i en tv-serie som heter The no.1 Laadies Detective Agency. Hovedpersonen Mme.Ramotawe har som motto at om det ikke kan løses med en kopp rooibush te er en tapt sak, evt du ikke har drukket nok. 

 

For dere som ikke er frelst ennå kan jeg friste med

 • INGEN Koffein eller garvesyre
 • 90% mindre garvesyre enn i annen te
 • God for fordøyelsen
 • Kalk, kalsium, jern, c-vitaminer, magnesium og sink
 • Mange viktige antioksidanter, 50 ganger så sterke som i grønn te! (Health & Natural Journal)
 • Beroligende
 • Styrker immunforsvaret (bla gunsdig for allergier)
 • Ellers godt mot depresjoner, betennelser, blodmangel (pga kombo jern og c-vit), diare, eksem, stress....
 • Den røde teen har gått gjennom en gjæringsprosess. Den grønne varianten som ikke er gjæret har jeg ikke funnet i Norge, men den skal visst ha flere antioksidanter enn den røde

 

Unner alle å prøve den :) Selv drikker jeg den flere ganger daglig for smakens skyld alene <3 Ha gjerne litt sitron eller sitronmelisse i.

 

 

Malin

Møsbrømlefse, step by step

Jeg gir meg! Det som er enda bedre enn bra sommervær er bra høstvær :) Nettopp fordi sola blir mer verdifullt når det blir mindre av den. Økonomisk teori FTW sier jeg bare! Dessverre sto jeg opp noe sent, men sol er en god boost for humøret uansett, er du ikke enig?

 

Det ble litt sent i går kveld da vi valgte å tilberede og nyyyyte møsbremlefsene vi har importert fra Folda og Beiarnområdet i Salten, men har spredt seg til Helgeland (en kyststripe i Nordland) der jeg pleier å være, og var i forrige uke. Og til resten av landet for såvidt ;) 


Selve lefsene lagrer man i fryserne som tørrvare og fyllet legges til når man skal spise dem, de må være varme <3 Jeg har bare spist det hos mamma sin tante på Inndyr tidligere, og på diverse markeder på sommeren på Helgeland. Selve lefsa er en utfordring da det er presisjonsarbeid å lage den så tynn!! Men å fylle den tenkte jeg, Marte og pappa at det skulle være greit ;) så da fikk vi innføring step by step. Satt sammen en grafisk oppskrift av mammas kunster så dere kan følge om dere får tak i lefse og vil prøve.

 1. Sett en klatt landssmør (dvs smør med høy fettprosent, hehe)
 2. Legg på en klatt møsbrøm (Egentlig en slags prim men kan lages ved å smelte brunost i melk)
 3. Legg på en klatt Seterrømme
 4. Brett som en wrap
 5. Gap opp!!

 


Her har jeg allerede gjort en kardinalfeil og tatt rømmen på først :p

 

Hele familen diskuterte til hvilke anledninger denne retten ble spist i gamledager.. For all del, det spises ofte på Helgeland den dag i dag! men vi spekulerte i dette fordi vi har jo lært at før i tiden var det mange som ikke engang hadde råd til smør på skiva og på lefsa skal det jo være en GOD størrelse på smørklatten :p

 

Malin

Refleksjoner fra reisen, om å reise

(Dette er starten på et brev jeg begynte på på vei til paradis i forrige uke) 


Det engang så høyfilosofiske utsagnet "veien er målet" har blitt så folkekjært og repetert at det er på nippet til å bli en klisje. Helt ærlig var det noe helt annet jeg tenkte da jeg våknet 45 minutter før siste innsjekking, og bare 4 timer på puta (det tar jo lengere tid å pakke for en uke enn for en måned. Det tar seg liksom ikke ut å komme med et miniflyttelass på en liten utflukt :p liker ikke å føle meg forfengelig ^^ )

 

Jeg og pappa startet alene fra Alta, men mamma, favorittgutten min og noen venenr hooppet på Hurtigbåten på Ørnes


Til poenget: Selve reisen, den fysiske. Du har forlatt hjemme, du forholder deg kun til det du har pakket med i tildelte antall kolli. Det er rett og slett ikke så mange valg å ta lenger! (om du ikke er på backpacking da, ikke vær så vanskelig...) På ferden mellom A og B er man så fri!! Prøv å kjenn etter neste gang du reiser :) Iallefall hilser jeg den følelsen hjertelig velkommen hver gang. Akkurat der og da er det ikke noe av særlig betydning du kan forandre på. Bortsett fra å oppgradere til 1 klasse om ungen i setet bak gneller for mye, eller endelig sette på gnagsåret 10 minutter for sent på en gåtur over Hardangervidda. been there..

 

Det jeg føler AKKURAT NÅ, på en Dash 8 som er i ferd med å lande i Bodø, er at jeg kan gjøre hva jeg vil! Jeg kan reise hvor jeg vil! Men hva det nå som befinner seg på alle mulige destinasjoner er jeg slett ikke sikker på om jeg egentlig er interessert i for øyeblikket...

 Finvær hele turen så piloten fløy lavt <3 helgelandskysten, hvem sa det ikke er hvite strender i Nord???

 

Hvem trenger 50" tv når man har panoramautsikt som dette underveis?

 

Malin

Kjepphøy Marte (og Malin)

Jadda, her sitter (les: henslengt i sofaen) vi mandag ettermiddag :p lovet i går å fortelle mer om både det ene og det andre, men altså... glemte visst hvor gammel jeg er, årene tar på :p etter 16 timer kjøring og kun en time søvn før en tur opp på Halddetoppen sovna jeg, uten vilje, kl 19 i går kveld :O 

 

Plattingen er egentlig en tunnell som ble bygget etter at noen av forskere ikke kom seg ned til bolighuset fra observatiriet på flere dager pga storm. Etter det ble utflyttet på 30 tallet forfallt det og de siste 30 årene har det sakte blitt restaurert. 

 

Haldde er faktisk et historisk viktig fjell litt utenfor Alta sentrum. På den forblåste toppen 907 moh var det fra 1911 og noen tiår fremover plassert verdens første observatorium for å studere nordlys! i tillegg til metrologi. I går var det riktignok bare en lett bris i fht hva vi har opplevd tidligere. Vi er imidlertid nysgjerrige på hva kua, de fire barnefamiliene og tjenestepikene som bodde på de få kvadratmeterne i gamledager var laget av. Og forresten, de dro et piano dit opp også :D Vår bragd var å gå 2 mil en utmerket solfyllt dag. Sola ble imidlertid IKKE med oss over tregrensa :p

 

Til poenget: Marte hadde harnakket benektet for sine kollegaer dagen før at Haldde var noe stress! Vi begge har jo gått dit med full oppakking for å overnatte tidlige. Jeg kunne ikke si meg mer enig, en annen venninne av oss løper jo opp dit på 65 minutter... Vår egen kjepphøyhet fikk oss til å tvile, men vel fremme var vi enige om at det var mye lettere enn vi kunne huske og perfekt for er søndag :)

 

På taket av observatoriumbygningen, 907+5 moh


 
Det var forresten en marsj den dagen, vi var såklart med i konkurranseklassen, not :p men i sjalusi for Maries normale ansiktsfarge tenkte jeg at hun iallefall skulle ha vært det


Jadda, frøken snusfornuft er på tur, for flere tøyetips se her og her ;)


For vår stolthets skyld skal det nevnes at vi tok en del spensthopp da vi var på toppen fo rå holde varmen, satser på at det vi kjenner av tretthet i bena kommer av den grunn :)

 

Kom på at mange av bildene fra min getaway ligger på min mors kamera og ankommer dette huset denne aften, så smør dere med entusiasme og spenning!

 

 

Malin

Hjemme best!

...og heldigvis har jeg flere hjem :) Klisjeen "hjemmet er der hvor hjertet bor" kan ikke passe bedre for meg. Etter dette innlegget sendte flere som kjenner meg godt sendte meg sms og ønsket meg god tur til en bestemt destinasjon, skal avsløre mer senere i dag, nothing big, bare kos :) 

 

Håper at alle andre har hatt en myk start på hverdagen! Jeg er tydeligvis en smule på etterskudd med alt for tiden :p La det ikke bli for lenge til neste gang jeg innser (eller overtalt av kjære mamma) at det kroppen og hodet vil ikke er heeelt det samme alltid <3

100% 

 

Har så utrolig mange bilder og kan ikke vente med å se gjennom dem :) Etter 8 dager med action avsluttet med 16 timer i bil skal jeg nå sove så mye som EN time før jeg skal opp på Haldde, en topp her i Alta med søster Marte og venninna hennes :) Bokstavelig talt gira på spenning etter all bilkjøringa...

 

Klem fra Malinpalin!!

Sparing

Da jeg etter tre år med ei lørvete kortmappe til innså jeg at det ikke var noe poeng i å spare 20 kr når jeg bruker det dobbelte på kaffe og sjokolade hver dag...

 

Når du sier at du sparer er det da:

 1. fordi du sparer til å kjøpe/gjøre noe spesifikt?
 2. fordi du rett og slett ikke har nok penger til å få hverdagen til å gå rundt med ditt tidligere forbruksmønster?
 3. fordi du vil ha en buffer til dårligere tider?

 

Selv er jeg en blanding av de to siste... Generelt har jeg et lavt forbruk, men siden sommeren 2011 ikke involverer jobb tenker jeg meg om to ganger for hvert kjøp. Ingen krise, har oppsparte midler, men er uansett nødt til å prioritere :) Da synes jeg min irrasjonelle tanke om å spare 20 kr på den kortmappa er et godt eksempel... ;)Uansett hvilke av de tre begrunnelsene for å spare du har så er det en regel jeg har lært av foreldrene mine: IKKE SPAR PÅ Å LA VÆRE Å KJØPE SUNN MAT! På sikt vil dårlig helse lønne seg svært dårlig økonomisk også... Du vet selv hva du VIRKELIG trenger. Til de nummererte årsakene over har jeg følgende råd:

 1. Marte er i denne situasjonen og har følgende råd: Bruk kun penger på det som ivaretar livsgleden altså opplevelser ikke forbruk. Minn deg selv hver dag på det du ønsker å få råd til 
 2. Denne årsaken til å spare tynger veldig på humøret og selvfølelsen, kanskje du skal be om hjelp hos foreldre? Å bo er den største utgiften, så flytt til en billigere bydel, eller mindre leilighet.Bruk tid i matbutikken, IKKE SPIS UTE!!! dropp alkohol. Da synes jeg venne kan spandere om du er ærlig og de tilbyr seg det :) alle vet hvor kjipt det er så om de tilbyr, stol på dem! Det er kjipt når folk ikke takker ja når man forsøker være gavmild :)  Å selge bilen er et utenkelig steg for mange, men det er ideelt... Se på Luksusfellen på tv3-nett!
 3. Legg av en fast sum ved hver lønning/stipend, og spar pengegaver. Ikke spar på livsgleden :)

 

Ellers kom jeg over et flott innlegg hos LovelyLiller med tips til hvordan man kan fortsette å spise sunt billigst mulig, sjekk her :)


Tips fra Lise: Fordel innholdet i én flaske oppvaskmiddel i to flasker og fyll på med vann. Én gang student, alltid student ;) og hun sier at det er jo ikke vits å slutte med gode vaner bare fordi hun ikke er student lengre.

 

Om man sparer eller ikke kan er det aldri et poeng å bruke mer enn nødvendig. Det er jo tross alt en grunn til at de som har god råd har nettopp dét! Når man handler mat, sammenlign kgpriser, ikke enhetspriser... Og er det supertilbud på enm butikk kan du banne på at resten av sortimentet ikke er særlig rimelig ;)

og ikke minst: Forbruk er jo ikke noe miljøvennlig.. Det er iallefall MIN beste motivsjon for å spare når materialisten i meg våkner.

 

 

Malin

Kosttilskudd

Alle har sikkert fått med seg ørten ganger at jeg ikke spiser kjøtt ;) Jeg har lovet flere lesere og venner et innlegg om matvaner (dere nekter å tro det er lett å leve uten kjøtt :p ), og da tenkte jeg å først skrive et  innlegg om kosttilskudd. Det er egentlig er det ikke særlig påvirket av mangel på kjøtt da jeg spiser store mengder fisk og er nøye på å få i meg det jeg trenger fra andre kilder. Jeg har dessuten lest meg opp på kjempenyttig og enkel kunnskap om sammensettning av næringsstoffer som jeg skal introdusere med :) 

 

For alt som blir nevnt i dette innlegget er det kun en regel; man skal kose seg ;) ikke bli en pilletriller!

 

Om bare sjokolade KUN besto av antioksidanter :)Dog, jeg og Katrina var skeptiske til 100% kakao :p Bittert! 

 

Ditt behov for næringsstoffer, og dermed tilskudd, er sesongbasert, så har delt innlegget i to! Da tenker jeg særlig på D-vitaminer (les lenger ned), og at vi gjerne er flinkere med å spise frukt og grønt på vinteren. Ikke bare hva man spiser er viktig, men kombinasjoner av matvarer og kosttilskudd er essensielt for opptaket! Ja, noen kombinasjoner av matvarer elliminerer faktisk de positive effektene til hverandre! Nederst i innlegget har jeg lagt med en oversikt over hvilke viteminer som er vann-og fettløselige. Feks. tar ikke kroppen opp det fettløselige A-vitaminet ordentilig om du ikke samtidig inntar fettholdig mat (nok en unnskyldning for å spise grønnsaker med dipp ;) ). Vannløselige vitaminer skilles ut i urinen om vi får for mye av det, mens fettløselig nettopp lagres i fettet og kan være like farlig om vi får for mye en for lite... Her er de viktigste punktene å huske på, om man vil optimalisere næringssoffene:

 • Ikke drikk melk til jernholdige matvarer elller tilskudd (kalsium hindrer opptak av jern i tarmen
 • Derimot styrker d-vit opptak av kalsium fra melk!
 • Ikke drikk te eller kaffe 30 minutter før eller retter melk (melkeproteinene hindre ropptak av antioksidantene)
 • Få i deg c-vitaminer for å øke opptaket av jern 
 • Visse mengder kalsium kan hemme opptak av magnesium
 • All syre svkker skjelettet pga at kroppen bruker kalsium for å nøytalisre. Dvs at brus ødeleger effekten for kalsiumtilskudd eller melk

 

 

Det er gjennomgående i hele mitt kosthold hvordan styrke skjelettet. Frem til midten av 20årene bygges skjelettet opp etter 40 brytes det ret tog slett ned. Utfordringen å styrke det og vedlikeholde det så tidlig som mulig! Opptak av næringsstoffer avhenger av mange faktor som kan påvirkes, og andre som ikke kan påvirkes. Når jeg snakker med andre jenter om dette er jeg særlig opptatt av hvor mye skade skjelettet kan ha av selv kortere perioder med nedsatt næringsinntak slik som drastisk slanking! Alt i kroppen avhenger av alt! Hormoner blir påvirket av hva vi spiser, og hormonene igjen påvirker hvor bra kroppen klarer å gjøre de prosessene den er ment å gjøre, feks signalisere transportering av stoffer inn i cellene. Jenter, dere vet godt hvor mye ugang disse gjør den ene uka i måneden, vær glad det bare er humøret det går ut over...


a) Hele året:

Supermat som jeg tar:

(har fått navnet pga av funn av matvarer som innholder større konsentrasjon og variasjon av næringsstoffer enn noen annen kjent mat)

Hvetegress (Pure Planet sitt pulver er det beste i smak. Ellers anbefaler jeg å det i blande i eplejuice): Dette har jeg ærklært min kjærlighet til her også <3 På morgenene har jeg lavt blodsukker og er alltid så sulten at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg! Hvetegress har blitt min livredder! Det gir en behagelig metthetsfølelse som gjør at det er godt egnet til vektreduksjon. Selv synes jeg det er yppelig så jeg klarer konsentrere meg om gjøremålene på morgenen før jeg lager frokost, evt kan vente til jeg kommer på kontoret med å spise om jeg har det travelt (som jeg alltid har :p) Ta det 30 minutter før et måltid for ultimat effekt. Jeg tar 3 tsk i 3-4 dl vann. Pure Platet sitt produkt smakr nesten ikke noe. Man kan ha noen dråper stevia eller blande pulveret i juice (eple eller tranebær). 

 • Inneholder store mengder klorofyll som fremmer immunforsvaret og oksygenopptaket! Det er nok sistnevnte som gjør at jeg blir så behagelig våken :) dermed er produktet supert for å forbedre utholdenhet på trening! 
 • Balanserer det ph-nivået i kroppen og forebygger betennelser og bakterievekst.
 • ALLE mineraler og vitaminer du kan tenke deg... 
 • Unik mengde fiber som menneskers fordøyelsessystem behøver noe tid for å venen seg til. Begynn derfor med en veldig liten dose de første ukene.(metthetsfølelse kommer pga fiberinnholdet)

 

Spirulina, blågrønn alge. (anbefaler tablettform da det smaker ganske stramt i pulverform):

Den førte supermaten jeg prøvde, og fikk meg til å bli nysgjerrig på mer! Et par time retter at jeg har tatt spirulina merker jeg at jeg blir ekstra våken, jeg regner med det er klorofyllet som booster oksygenopptaker. Ikke ta det på kvelden! 

 •  Høyeste proteinandel som er funnet i noe spiselig! "Fordøyeligheten av proteinet i spirulina er 85%, mens det i biff kun er 20%"
 • En teskje inneholder 2,5 ganger av kroppens dagsbehov av B12
 • Full av antioksidanter! bla klorofyll (øker oksygenopptak) gjør at det er velegnet for å øke utholdenhet 
 • Appetittnedsettende
 • Reparerer og skiller ut giftstoffer fra eks alkohol og medisiner
 • Fremskynder restitusjon og healing av betennelser 

-som hvetegress bør spirulina i starten taes i liten dose for å tilvenne fordøyelsessystemet

  

 

Chlorella. Har ikke prøvd denne, men for de som er under en eller annen medisinsk behandling, elel roparasjon anbefaler jeg dette! Det er en blågrønn alge, og er veldig likt Spirulina. Chlorella skal imidlertid ha en ekstra rensende effekt på giftstoffer og healing av sår,

 • inneholder MER klorofyll, nukleinsyre (lagrer, overfører og bruker genetisk informasjon altså essensilt for alle dannelsesprosesser i kropper) enn Spirulina og fettsyrer (rensende effekt på blodårer og dermed gunsdig effekt på kolesterol)
 • inneholder MINDRE proteiner og betakaroten
 • "Den vekstsfremmende effekten av chlorella gjør den spesielt egnet for barn, for å bevare sunnheten hos eldre, helbrede skader og fremme vekst hvor det er blitt hemmet av sykdommer og degenerering, som Alzheimers, isjias, slag, multiple sklerose, nervøsitet og andre forstyrrelser av nervesystemet. Chlorella fremmer normal vekst i kroppen, og øker ikke vekst av svulster. "


  

 

Tran

-Fire (fem) fakta for å overbevise deg om at det er ganialt satt sammen:

 • Vitamin A: Viktig for synet! Immunforsvar, infeksjoner, normal celledeling og beindannelse

 

 • Vitamin D:  Når UVB ståler treffer huden vår synteseres vitaminet til sin aktive metabolitt, mens ved inntak i kost blir det lagret i fettvev som videre kan omdannes til aktiv metabolitt. Melk, ekstra lett, har tilsatt D-vit. 
 • OBS! Jo mørkere du er i huden jo vanskeligere trenger UVB in i huden og du trenge rmer tilskudd evt sol enn de som er lyse. I Nord-Norge er dette et problem for alle :p
 • det er få andre kilder enn fet fisk, og egg (i tillegg til berikede produkter)
 • mangel på D-vit påstås å være den største årsaken til benskjørhet, som er et voksende problem blant kvinner i Norden (Norge har høyest forekomst tross høyt inntak av melk, fordi D-vit er nødvendig for å ta opp kalsium) 

 

 • Vitamin E: antioksidant: hindrer nedbrytning av muskler og nervesignaler

 

 • Omega 3:-
 • Det finnes mange typer av Omega 3, de typene som kommer fra rødt kjøtt, egg og vegetabilske kilder er IKKE tilstrekkelig, det er fisk og marine råvarer som gjelde :)
 • Produkter fra økologisk og frittgående og lite behandlese kilder som høner, egg, fisk, kjøtt  og korn har høyere forekomst av omega3 enn de kilden som er mer stillestående (i bur eller oppdrettmao).  
 • Studier på Island har vist sammenheng mellom høyt inntak av fett fra drøvtyggere. osv merbalansert innhold omega 3 og 6. For mye Omega6 i fht Omega3 kan føre til blodpropp og betennelser
 • Øker opptaket av kalsium

 

 


 

Magnesium, tabletter- Mangel av dette forårsaker kvalme, hodepine, svimmelhet, ømhet og stølhet i muskler og svekkede nervesignaler. Kjempeviktig tilskudd for de som trener eller svetter mye! mineraler skilles ut i vann når man drikker væske pga mye pga svette eller hyppig vannlating. 

 

Floradix- Varierer dosen etter sesong. Inneholder er god kombinasjon av vitaminer og mineraler som sørger for optimalt opptak av disse! Mange opplever hard mage ved jerntilskudd itabelettform men det skjer ikke når du tar floradix. Alle jenter bør ta jerntilskudd om man ikke er ekstremt flink med kostholdet. Husk at en del usunt som vi spiser hindrer opptak av næringsstoffer så tilskudd er mer nødvendig enn mange tror...

 

Multivitamin, tabletter med høyt innhold av B-VITAMINER og noe Silisium: 

 • Om man er frisk og rask og har et variert kosthold er det de vannløselige vitaminene det eneste man må være påpasselig på. I et kosthold uten kjøtt er det B-vit (særlig B12) som er den store fare. Disse er viktig i fordøyelsen og sørger utnyttelse, omdannelse, vedlikehold og omsettning av næringsstoffer og energi til proteiner, DNA og dermed blod, nerver, hud, hår og negler <3
 • Silisium kalles også Kisel og finnes mye av i bla den Blåe Lagune på Island. De som har vært der merket kanskje at huden ble veldig fin og myk etterpå? Og sår plutselig er grodd? Det er ikke tilfeldig! Mineralet er viktig for smidig hud og sterkt hår og negler. Det er silisium i korn og grønnsaker, men forekonsten er mindre i dag enn for 100 år siden. Hvorfor? Jo, fordi kunstjødsel har forringet jorden det vokser i slik at plantene ikke klarer å ta opp mineralet så mye som før.

b) Sesongbestemt tilskudd

 

Krøkebær og blåbærsaft: Det er vel strengt tatt en matvare men jeg er slavisk på å få i meg et par glas si uka om vinteren. Helst hjemmelaga ;) mye sukker i den fra butikk, sjekk helsekosten! Store mengder C-vitamin og antioksidanter. Denen kilden til antioksidantene er yndet fro de som er i behanding for kreft.

 


Betakaroten: Antioksidant som beskytter huden mot kreftfarlige strålier. Dette får jeg nok av fra spirulina, men før påske og sommer tar jeg likevel en ekstra hestekur av betakarotentilskudd for å forebygge. Pass på at du ikke får for mye (sjekk oversikten nederst i innlegget)!

  

Yte brainpower: For å forebygge og fjerne symptomer på stress.... inneholder store mengder aminosyrer som forebygger nedbrytelse av bla muskler, nerveceller og nervesignaler under stress- taes i perioder med høy aktivitet på jobb/skole, evt når man begynner å eldres

VitaePro: Du har nok sett reklamen ;) jeg tar det for antioksydantenes skyld, når jeg er sløv på å spise sunt

 


Vannløselige og Fettløselige vitaminer
 

Man klart, dette er aller best:

Håper du fikk noe ut av dette ;) BAre rop ut om du lurer på noe, om jeg ikke kan svaret er jeg uansett ivrig på å lære meg mer.

 

Om du har prøvd Chlorella eller Purely Greens (en pulverblanding med alfa-alfa, spirulina, hvete-bugg-havre gress mm) vil jeg gjerne høre dine erfaringer :)

 

Malin

15.aug.2011

 

En halvtime fra Altaby  finner vi den lille bygdaTalvik og Bjørklitinden. I Tromsø hadde nok folk alle bare flirt om jeg kalte den for en topp, med sine  352 m.o.h... men det var så avgjort en fin tur, med STOR sol og godt selskap.

Er det bare meg, eller er det flere som synes Marie og jeg ser prikk like ut? Om jeg ikke hadde visst bedre hadde jeg trodd at vi var søsken...


Marie er en skikkelig spreking. Selv om hun ikke er fra Alta har hun i sommer vært på flere topper i området enn jeg har vært i hele mitt 21 år gamle liv  :)


Husk at det er viktig å nyte godværet folkens, selv om ferien er over og hverdagen kaller...

Marte


På forskudd :)

Først må jeg bare ønske lykke til for alle som begynner på skole i dag :) Dette blir superbra!

Høydepunktet i helga har vært feiring av 21-årsdagen min på forskudd, sammen med fantastiske venner og dansing på byen.


Helga er over og i dag begynner dagen med en fjelltopp med jenta på siste bildet ;) Faktisk 08.30 i deilig sol :) Dette lover bra for resten av uka.

 

Ha en nydelig, nydelig mandag.
Marte

Skal, skal ikke...? RUNAWAY

Kjære venner,

i dette øyeblikk er jeg på vei til mitt paradis <3 Om ingen fly detter ned (har bittelitt flyskrekk) er dette den kommende ukes gjøremål, ingen elektronikk, bare kamera

   Da jeg fikk tilbud om...

....kunne jeg ike si noe annet enn DEFINITIVT!  

Jeg blir borte en stund men ikke tro dere blir kvitt the Karlstads helt, for Marte skal nok finne på noen sprell mens katta er borte (Jada, jeg mjauer hver dag jeg). Som den planleggingsfreaken jeg er har jeg forhåndsskrevet et innlegg som lillesøster poster for meg ;) 

 

 

 Ha en fin uke, mange varme klemmer,

Malin :)

Birthday wish :D

 

Jeg har tenkt til å kose meg uendelig mye med god mat og nydelige venner i helga. Kanskje blir det også en liten tur ut på byen ;) Har nemlig jobb den 16, og vil ikke gå glipp av feiringen av den grunn.  I bursdagsgave ønsker jeg meg pengegaver til den elektroniske Røde Kors-bøssa vår, som går til de sulterammede på Afrikas horn. Malin har skrevet litt om innsamlingen HER. Jeg hadde blitt kjempeglad for 50 kroner fra venner og slekt. Med deres hjelp kan vi nå målet på 2000 kroner. Det er ikke så om at alle gir så sykt mye, bare alle gir NOE. Det er ikke hver dag jeg blir 21 folkens! ;-)

 

 Skal oppdatere hvordan det gikk med innsamlingsprosjektet og feiringen etterhvert :) Ha en nydelig helg!

 

 

Marte

Tunfisksalat (pålegg)

Diverse salater er veldig vanlig å lage selv på Island, det er jo så enkelt!! og så kan man lage dem akkurat så mye, eller lite sunne som man vil ha dem :p

 

Som alltid liker jeg enkle oppskrifter der man kan variere ingredienser og mengder etter hva man har i kjøleskapet :D Til min salat er det noe du MÅ ha, og andre ting du kan legge til og variere ettersom hva du liker og har i skapet, enjoy!

 

Her en variant med gulerotstrimler med paprika, på grovbrød, med persille og pepper.
 

 

Tunfisksalat, som pålegg

MUST:

 • Tunfisk- hermetikk. Jeg foretrekker den som er i vann, men olje smaker godt, og variasjon er alltid bra
 • Rødløk eller purreløk- kuttes i temmelig småe terninger 
 • Rømme/kesam/matyoghurt - prøv deg frem og tilsett til den konsistensen du foretrekker :) 
 • Salt og pepper

 

VALGFRITT:

 • Bytt ut tunfisk med reker/krepsehaler
 • Egg!
 • En liten dæsj majones, for smakens skyld
 • Mais (anbefales)
 • Erter
 • Tomat
 • Paprika
 • TYNNE gulrotstrimler (bruk ostehøvel)
 • Fetaost
 • Squash/agurk (det du liker best)
 • Eple

 

Tenkte jeg skulle gi et tips hvordan lettere kutte opp løk i småbiter, uansett hvor glad jeg er i løk er det ikke stas med en halv løk i munnen på en gang...

 1. (Øverst til høyre) Del en halv løk vannrett i to, eller tre, men la bitene henge sammen i med 0,5 cm i kanten.
 2. (nederst til venstre)Så deler du den i så smale skiver som du klarer (forhåpentligvis har du en skarpere kniv enn meg) loddrett
 3. Glemte å ta bilde, men det siste som du sikkert skjønner, er å kutte på tvers av snittene du gjorde i punkt 2, og tada flotte små løkbiter :)

 

 Håper dere vil prøve :)

Malin

Nyter de siste sommerdagene

 

Iallefall de siste jeg skal nyte i Finnmark... vi får se om det blir noe mer sol og lette klær utpå høsten. Jeg har enda litt usikre planer for dette året, men det blir nok en liten dose av det jeg synes er artigst i hele verden, nemlig å sette meg på flyet til fjerne strøk :)

Siden det er så få varme dager igjen dette året er det bare å nyte de når vi har mulighet. Her tok jeg meg like godt en tur på Komsatoppen rett etter jobb. Det er så deilig å lufte tankene og bruke kroppen litt.


width533
Det er forresten blåbærsesong nå. Jeg er ikke en ivrig bærplukker, men jeg klarer ikke å gå fra slike herlige fristelser om jeg kommer over de :)  Ingenting er bedre enn brødskive med nyplukket blåbær med sukker på når man er på tur...

 


Marte

Sensasjon!

Jeg gikk frivillig og la meg kl 23 i går! Tror ikke det har skjedd siden jeg var syk... generelt eier jeg ikke døgnrytme, spør hvem som helst jeg kjenner, det holder ikke å si at den er dårlig, men nettopp ikke-eksisterende. Uansett, jeg våkna kl 12 i dag... Hadde store planer for formiddagen men nå sitter jeg iallefall på kontoret og fortviler ikke det grann :D

Idyllisk skole(?)vei gjør opp for pliktene som kaller <3 da jeg var liten tok jeg naturen rundt der jeg bor for gitt, men nå som jeg lukter at oslo nærmer seg setter jeg så uendelig pris på det!


 Tipper at Tornerosesøvnen kommer av at jeg kom hjem fra trening kl 21.30 i går. Styrketrening og svømming må vite. Når jeg trener nekter jeg å gå hjem før det svir og musklene nekter å røre seg. Såpass forventer jeg. Imidlertid konkluderte jeg med at jeg må spise mer, for jeg måtte gå ned til lettere manualer på siste settet av bicepscurl og slet generelt mye med den øvelsen :/ velvel, progresjonen har vært for god til å være sant i det siste, og egentlig er det jo bare spennende å se hvordan kroppen fungerer. Mer muskelmasse krever mer enegi, er bare at det er kjedelig å spise bare fordi man må, ikke bare det man har lyst til. Har blitt en del is og kake og lite muskelfôr disse ukene med marte, pappa og Gudjon :p sukker fungerer jo nedbrytende så noe av det sunna går opp i spinninga dersom man trener. Men sånn liker vi det! Livet er for å nytes, det gjelder bare å være bevisst om man har konkrete mål med trening og kosthold :)

Feks kom pappa inn med dette, as we speak ;) IKKE proteinpannekake iallefall :p


  Jeg og Marte har mye morro med hvilke søkeord som er brukt for å komme frem til bloggen vår, og tunfisksalat er et av de mest hyppige, til tross for at det ikke er noen oppskrift her. Så da blir nok både muskler og lesere fornøyd med at det kommer et innlegg om noe supersunt iløpet av 24 timer  :)  og kanskje vi viser frem krydderhagen vår, hvem vet, hvem vet ;)

Her er iallefall en smakebit fra kveldsen og bidraget fra hagen :)

 

Ha en fin dag, husk, det er bare onsdag en gang i uka! 

Malin 

Flere kontorjenter eller gutter som kan skryte av dette?

Vel, jeg henviser til forrige innlegg. Her er forsåvidt grunne til at det ble sent i går

Da snakker jeg om det fancy utstyret altså!! eh, liften selvfølgelig 


Jeg ble invitert (tok flere timer å overtalte meg) med en tur så høy liften gikk.... langt over alle takene!! nokså forskremt :p


Er MYE mer fornøyd med mitt og Marte sitt tildelte prosjekt <3

 

Malin

Nytt om bøssa

Nok en trøtt og seig morgen, men det varte bare i 5 minutter til jeg sparka meg bak og helte i meg hvetegresset, ping: lysvåken. Jeg har snakket og lest om mange som har problemer med at det lukter og smaker stramt/uspiselige ting, men da må jeg si at jeg og flere har erfaring med at Kamut hvetegress fra merket Pure Planet  både smaker og lukter mildere. Dessuten klumper det seg ikke!

 

 

I tillegg våknet jeg da litt av en overraskelse ventet da jeg sjekket den elektroniske bøssa i går kveld :)

For nye lesere kan dere sjekke dette og dette innlegget :)

 

Og som dere ser er det fullt mulig å være anonym, evt lage seg et fantasinavn :p vedkommende er islandsk selv, så ingen mobbing på gang, I garantee!


Det er ikke bare mangel på mat og månedsvis på flukt som tar livet av menneskene på Afrikas Horn. Endelig i flyktningeleirene er det er daglig kamp i køene for å få utdelt sin lille porsjon mat, om det er nok til alle. Trengsel, epidemier, og kampen om det lille som finnes er stor. Alle leirene er fylt til randen, og i de verste tilfellene er det 6 ganger så mye folk som ment... men kan man nekte folk hjelp? kan man klandre dem desperasjon? nei, når det gjelder sine barns liv gjør man ALT. Da er tom stjelig greit synes jeg. Hva mener du?

 

Men selvfølgelig er det problematisk, for kriminalitet baller på seg når det spede frøet først er sådd! Voldtekter erdagligdags i leirene og det er svært skummelt for kvinner og unge jenter. Når nye forsyninger kommer til leirene oppstår det gjerne kamper og mennersker blir drept i klammerier mellom militæret og flyktningene. Dette taler så absolutt for at kapasiteten til hjelpeorganisasjonene er sprengt og at de som har mulighet må hjelpe.

 

Takk :)

 

Malin

Her er jentene som ikke blir gift

 


you know the joke ;)Siden kl er 16 her får vi forklare at vi er vant til å ha middag kl 21, fordi kake til middag "går ikke ant"- sitat lillebror Karlstad <3

 

Dette er fra den nyåpnede kafeen/kaffebaren i Alta. Jeg har aldri smakt bedre kaffe i Norge (bortsett fra frøken Blix sin på Campus i Tromsø)! Kåm ån Altafolk, try it! Babanam på Parksenteret <3 fantastisk kaffe og service. Han som eier det er en skikkelig kaffeelsker og har peiling, spør og grev. Selv har jeg falt for Con Panne'n deres :)

 

Malin 

Sneak Peak

 

Kjære venner som jeg ikke har hatt mulighet til å prioritere det siste halve året :..(  det er ikke deg, det er meg! Eller det er et dokument ved navn oppgaven.dotx sin skyld. Under ser dere hva som ikke hadde vært mulig om jeg ikke hadde forårsaket etterlengtede stunder med dere. Jeg er ikke ferdig, men det begynner å lugne noe :)

 


Etter jobbing hver dag i hele sommer er det dødstungt å stå opp for jeg vet hva resten av dagen skal bedrives med... MEN følelsen snur raskt bare jeg kommer opp på kontoret.

 

Er det noen som jobber bedre med arbeidet sitt hjemme? da blir jeg imponert ;)

Malin

Hvorfor det kan lønne seg å pante flasker...

 

For mer enn planetens skyld ;)

 

Men helt ærlig var dette bedre, både for mage og munn.. ;) :

 

 

Malin- matvrak

Oppløftende litteratur

 

Jeg ble busta med å lese annet enn masterlitteratur... 

 

..på en måte iallefall ;) 


Har du lest noen av disse? Den av Eirik er særlig å anbefale :)


 Da jeg var 4-5 år lærte jeg og bestevenninna mi i barnehagen oss å lese og skrive på egen hånd og siden da har jeg vært uforbedrelig. før jeg var 10 hadde jeg lest Hobbiten, halve Ringenes Herre, Hulebjørnens klan, Bibelen. Foreldrene mine måtte ta ut sikringa til min del av huset og gjemme alle lommelykter for at jeg skulle sove. Det funka ikke særlig for da snikstjal jeg mobilen til pappa og brukte lyset fra den... Jeg har gjennom årene fått mange venner som er like glad i like stor variasjon i sjangre som meg, men ingen av dem kom på mobiltrikset :p

 

Når stress sitter i kroppen og verden omkring viser seg fra sine kjipeste sider er det mye støtte og latter å finne i det som er ment som barnelitteratur. Det som ga mye mening som 5 åring gir enda mer mening idag ;) se bare på denne regla fra Andre Bjerke om hvordan man skal takle mennesker i hverdagen som lar sin misnøye med dagen gå ut over folk rundt seg:

Mummitrollet, Emil i Lønneberget, Pippil, Rønja Røverdatter....  Er det noen av dere som husker hvilke litteratur som betydde mye for dere da dere var mindre? Jeg ønsker gjerne gå å litt i barndommen for tiden nemlig ;)


 

 Malin

 

ps: meninga var å anbefale Miraklene i Santo Fico, men så fant jeg ut at jeg hadde lst til å lese den på nytt så da får dere en mer presis beskrivelse senere :)

Luksus til 39 kroner

 

De siste dagene har både hodet mitt og bloggen vært sentrert rundt hva min måte å bidra til fellesskapet er. Jeg mener ikke at man skal forårsake all sin luksus for de som ikke har noen, men overveie sitt konsum og samvittighet iblant :)

 

Akkurat passe porsjon, du ser hvor liten koppen er i fht t-skje'a


De siste 13 dagene har jeg vært plassert foar pc'n 12-16 timer i strekk og da er ikke livet mye verdet. Da tok jeg og Gudjon, som henger i en stige/lift med malekost i sommer, en tur på Alfa Omega. Til de som bor i Alta vil jeg si at Søtnos må være det beste jeg har smakt der hittil. Det er en type vanilje pudding basert på rømme, servert med tyttebærsyltetøy oppå.

 

 

Klem fra Malin

Vanligvis er det tanken som teller, men i dag dør 320 barn i Somalia

..og lignende tall rapporteres fra nabolandene Kenya og Etiopia. Dette er den samme hungersnøden som vi nevnte for to dager siden. Målet med dette inlegget er ikke å gi noen dårlig samvittighet, ei heller har vi "plutselig" våknet opp og skjønt at det skjer mye trasig i andre deler av verden. Grunnen er at dette er så håndfast, hver og en som bidrer LITT forhindrer så mye AKKURAT NÅ. Det er klart at det er mange problemer i verden, men om man tenker slik eller skal sammenlgne alvorlighetsgrader opp mot hverandre kommer man ingen vei... her er det uansett snakk om den største hungsersnøden på 60 år.

 

På 90 dager har 29.000 barn (under 5 år) dødd i Somalia. Menensker drives titals mil til fots uten næring, "I en hungernødskatastrofe som denne dør 7 voksne og 13 barn per 10 000 innbygger hver dag" sier Rolf Vestvik i Flyktinghjelpen" Da er det snakk om i alle landene på Afrikas Horn. Det er forævlig. 

 

Nå ser det slik ut for vår elektroniske bøsse hos Røde Kors, (trykk på bildet):

Rett før midnatt 5 august

- 2kr koster et måltid til et barn, det er 12 levende barn om dagen for en kopp kaffe


Det er kjempebra at folk tar dette på alvor, for det er ikke noe annet enn en grusom realitet som nesten er for overveldende til å ta inn over seg da det har så umenneskelig stort omfang! Alle frivillige organisasjoner melder om stor oppsluttning og giverglede blant nordmenn og vi er klare over at mange vi kjenner allerede har gitt opptil flere ganger. Likevel, vi klarer ikke å la være å minne dere på dette! Det er mye trist som skjer hele tiden men dette er så handfast og enkelt å bidra med! Den 50 lappen (eller mer) som du kan avse får et lite barn redde seg på AKKURAT NÅ. Det er så kritisk! Vi kjenner alle klisjeen om å tenke på de sultne afrikanske barn, og om du noen gang skal gjøre det, gjør det mens du klikker deg inn på favoritt organisasjonen din sin hjemmeside, eller bildet over til vår bøsse. 

 

Om ikke tall alene får deg til å ta situasjonen inn over deg, ta en titt på bildet på dagbladets artikkel (link øverst i innlegget) eller besøk feks. Leger Uten Grenser, flyktningehjelpen eller AidInAction (en norsk jente på 22 som har startet den organisasjonen og er selv i Kenya nå)

 

 

 

"Hvis vi nå handler raskt, er det fortsatt mulig å hjelpe tre millioner mennesker som sulter i Somalia

 og bidra til at så få som mulig slipper å begi seg ut på en farlig flukt til Kenya og Etiopia. "

-Hasshan Kaire for Flyktningehjelpen 

 

 

Marte og Malin

Perfect life

 Hva er det perfekte liv for deg? For noen er det viktig å ha en jobb der man tjener nok til å ha dyre biler, båt og villa i et fint strøk. For andre er det perfekte livet å leve skibomslivet i Alpene eller for eksempel bygge skoler i Tanzania. Svært mange finner også et rolig liv med venner og familie som perfekt...

Hva var det perfekte livet for nordmenn for 60 år siden? Her snakker vi om kjernefamilien med far som kommer hjem fra jobb til en husmor som har laget middag og to barn i nystrøket klær.

Det gjør ikke noe om man ikke baker brød og trener hver dag, om man ikke reiser på spennende ferier eller alltid ser ut som glansbilder. SELV OM kanskje facebook gir utrykk av at man burde gjøre alt dette ;P For noen er dette viktig, men for andre er det andre ting som er viktig.

 

 


 Det heter vel at ingen og ingenting er perfekt. Det er veldig få som opplever at livet alltid går på skinner? eller skal jeg si heldigvis? Heldigvis er ikke livet så forutsigbart som noen tror det skal være. Det skjer hele tiden uventede ting vi ikke kan styre, på godt og vondt. Jeg synes livet mitt er ganske all right så lenge jeg har oppbyggende, fantastiske mennesker rundt meg. Min pappa bruker å si at han er fornøyd når alle rundt han har det bra. Kanskje er det slik vi må begynne å tenke, ikke at vi må eie masse, ha de riktige vennene og alltid være vellykket. Det er slitsomt å hele tiden strebe etter å være perfekte. Av og til er det ok å være god nok og heller fokusere på de tingene som er viktige for hver av oss.

Hva gjør ditt liv perfekt?

 

Marte

It's supposed to hurt!!

På seg selv skal man kjenne andre! Så jeg må spørre: har du lagt bena på bordet i dag? Jeg håper det! Blodsirkulasjon forebygger blodpropp og åreknuter! Hormonelle medikamenter (jenter dere skjønner hva jeg mener) skal blandt annet kuttes ut i perioder hvor man er mye i ro, feks benbrudd... 

 


Gjør dette mens du spiser lunsj!
 

Folk begynner på jobbog skole igjen. Jeg vet noen som i disse dager begynne rå lese seg opp til konteksamener, prepare! and stretch!

 


Senk skuldrene,  og press skulderen utover samtidig som du presser underarmen mot motsatt skulder Det skal svi litt Pass på at du ikke overtøyer albueleddet samtidig som det skal være helt strakt.


Det ser kanskje tullete ut? Viktig mot betennelse om man sitter ved pc eller bærer mange handleposer, veske u name it... Du kjenner det ikke nødvendigvis der og da men bare vent til du blir 60! For dere som trener er det viktig å opprettholde mobiliteten i leddene for å få fremgang og riktig holdning slik at musklene vises etter som de vokser :)

 

 

 Malin

Dagens outfit :D

 

Dessverre, dagens outfit er donert til de som ikke ble født på rett sted til rett tid. I dag tenker vi spesielt på Afrikas Horn.  Det er veldig lett, alt er elektronisk med visakort. 30 kroner er stor hjelp for de som har vandret 40 MIL gjennom ørkenen 32 dager med en 2 åring på hofta, uten mat og drikke.

 

 Trykk på bildet under for å hjelpe! Vi har et mål på å klare 2000 innen utgangen av august, det er helt mulig <3 Vi skal poste oppdateringer om hvor mye bøssa skrangler underveis :) Tror på dere! 


Tragedier kan ikke sammenlignes men vi vet at de siste to ukene har mange fått et varmt forhold til sangen med dette verset: 

"Edelt er mennesket,

jorden er rik!

Finnes her nød og sult

skyldes det svik"
 

La oss stå sammen,

Marte og Malin

Svarene fra Samordna opptak!

(skulle egentlig poste dette for to uker siden men det passet seg ikke av åpenbare grunner)

Det er fem år siden jeg fikk et slikt brev, men kjæresten min har nettopp fått ;) kan si så mye som at det blir Oslo på meg om ikke lenge. Den eneste plassen i Norge jeg IKKE har hatt lyst til å bo, men gleder meg! skal gjøre dette til en urban opplevelse. Byen jeg bodde i i Canada var bare halve størrelsen...

 

Kanskje noen som leser dette har fått et gledende eller surt svar? For noen betyr det kanskje at synet på fremtiden endrer seg drastisk, men ikke fortvil! Det er jo mange som begynner på 6 årige studier i midten av 30 årene, det som teller er kun det du skal fra den dagen du finner ut at du har lyst og mulighet til å gjøre noe annet. 

 

Selv om jeg var 100% sikker på at jeg skulle komme inn på førstevalget mitt i 2006 nådde jeg maxpuls da jeg så brevet i postkassa! Husket ennå hvor jeg satt, og hvordan været var den dagen. Det ble da samfunnsøkonomi på meg, men jeg undrer på hva jeg skulle ha søkt på dersom jeg skulle ha valgt på nytt i dag..? Noen mulige valg var:

 • medisin
 • journalist
 • samfunnsplanlegging
 • lærer?
 • drive egen business
Eller kanskje noe jeg har erfaring fra?

Journalist er noe jeg alltid virkelig har kunnet tenke meg, men man trenger da ikke journalistutdanning for det! Jeg tror man kan gjøre det vel så bra dersom man har kompetanse på et fagfelt, så kanskje en dag ;)

 

Hva hadde du valgt om du skulle velge noe annet enn det du gjør i dag/ dit du er på vei?

 

Malin

Hva jeg EGENTLIG har lyst til å bruke penger på

 

I går kveld leste jeg i et magasin jeg fikk på en kosmetikkbutikk, og drømte meg bort i dufter og aprikosfargede øyenskygger da det tikket inn en MMS fra mamma...

 

 

Det er nok mange som kjenner seg igjen :) Det er godt å unne seg luksus, og ja, jeg føler glede og rush av å kjøpe greier og pynte meg. Men den absolutte roen som kommer over alle når vi er sammen på Risholmshytta overgår all annen adrenalin. Lykkerusen av å kunne livnære seg på fisk og bær alt man orker, akk ja.

 

Jeg var alltid Ronja Røverdatte, Huldra og Kristin Lavransdatter når jeg skulle kle meg ut som liten. Så det er kanskje ikke rart da at det ikke er noe problem å lukke pengboka og heller spare til flybillett til mitt barnomsparadis til jeg er ferdig med å være student :) MEN så lenge jeg ikke har mulighet til å bo på hytta hele året utnytter jeg det beste av det som er der jeg er, og det involverer noe konsum av produkter som bare betyr noe der og da ;) 

 

Kjenner du deg igjen? Bruker du penger på noe for standins av det du egentlig vil?

 

Malin

Karlstad power

Malin og pappa hadde en liten pause fra jobb, så jeg ble invitert på middag :) Vi hadde det så fint at den pausen ble LITT lengere en planlagt :)

Vi hadde rett og slett så mye å prate om. Når vi tre er sammen prater vi om alt i hele verden, og det er ikke sjeldent at det oppstår heftige diskusjon, eller bare gode samtaler. I slikt bra selskap blir alle fordommer og påstander plukket i småbiter...og alles meninger blir like mye respektert og verdsatt.   Small talk kan bare gå å legge seg ;PMarte

Hot'n cold, og alt ordner seg for snille piker (som planlegger)

 

Tidligere har jeg skrytt over hvor flink jeg er til å gripe dagen. Vel, og i dag har jeg nok en gang fått bekreftet hvor mye en får igjen ved å ta forholdsregler! Vil ikke si at jeg har hatt uflaks, men altså ville ikke dusjen gi meg annet enn KALDT vann i dag. Dere vet den følelsen når håret føles ekkelt og, ja, du vet  :p men jeg sto over likevel for det er jo ikke sånn at noen andre bryr seg ;)

 

 

Da jeg så at det var slikt som dette ute satte jeg meg på verandaen mens jeg venta på pappa og bilnøklene. Endelig i bilen fikk jeg panikk fortdi i oppgittheten over dusjen glemte jeg frokost :( jeg fungerer IKKE uten mat rett etter jeg står opp.

 

Til poenget: Heldigvis har jeg lagret deler av den siste iHerb pakken bak Pc'n til krisesituasjoner så frokosten ble for godt til å være sann! Frokost er mitt favorittmåltid og å kombinere dette med snacks mmmmmm. Sjekk ut det mest geniale med dette her.

 

Gresskarfrø og frokostlektyre 

 

Å spise frokost og å lage matpakke tar jo ikke mange minutten,e men om morgenen er alle sekunder dyrebare. Og de dagene man atpåtil er uvenner med vekkeklokka iblant er knekkebrød uten pålegg ekstra trist... (offc kan man jo forberede alt kvelden i forveien men som en sliten student sovner jeg stadig på sofaen med en eller annen artikkel i fanget)

Så let frem noen alternativetørrmatforfavoritter og ha i veska/arbeidsplass/skap på skolen :) iHerb har masse snask (men det er jo ikke akkurat kortreist mat...)

Bruker du å spise før du drar ut av døra om dagen?

 

 

Malin

 

ps. gjelder snille GUTTER også

 • hits