september 2011

Helg på en måte

Fredagsfølelse, forventninger, spenning! 70% julaften synes jeg. Har langt fra fri men heldigvis er ikke mennesker rasjonelle så jeg føler meg ekstra fri på fredager selv om jeg har tett program og plikter. Fantastisk :)

 

 

Så lenge du tar deg noen minutter på å strekke på kroppen og puste ordentlig så fyll opp med gode aktiviteter :) Jeg har igjen vært så heldig å få et lite jobboppgave, sånn passelig relatert til det jeg driver med til daglig. Herlig, blir så inspirert av de som jobber med det jeg drømmer om :)

1000 ting i gjære, men føler meg på toppen av verden


 

Rise 'n shine i morgen tidlig på meg. Kos dere med hva enn som er på tapeten :) Hva ellers er avveksling til?

Klem fra Malin

Leksefritt? Jeg skjønner det ikke

At skolen i dag ikke passer alle elevers evner eller fordeler til læring er ikke hemmelig, men jeg forstår virkelig ikke hva en leksefri skole skal være godt for? Gjør du? Jeg setter pris på om noen kan forklare meg hva resonementet bak er. For jeg forstår ikke de argumentene jeg har hørt. Men er villig til å prøve.

 

 

 

Det Rød ungdom sier er at læringen i skoen i dag er lagt opp til å øke klasseskillet. Jeg kan tenke meg de mener at de med høyere utdannede foreldre får mer hjelp hjemme med lekser, men selv om dette skulle være tilfellet er dette å starte i feil ende. Først må man da få på plass en reform der elevene får undervisning, jobbet og brynet seg på kunnskapen, OG får gått gjennom sitt egen tankespinn med læreren etterpå. Det er jo det lekser er til, å forsøke å mestre kunnskapen på egen hånd.

 

Alle som er god ei en sport, et fagfelt eller noe annet vet at ikke noe kommer gratis. Kanskje man er født med atlet-gener eller god konsentrasjonsevne, men ingen er bare automatisk FLIK! En representant fra Rød Ungdom hevdet at det skaper et klasseskille, og at det er urettferdige at bare de flinke elevene får ha en fritid utenom skolen fordi de mindre flinke må sitte med leksene. Dette er argumentet holder ikke tritt med virkeligheten! De elevene som gjør det best på skolen er nettopp de elevene som bruker mest tid på lekser. Jeg var absolutt en flink elev med gode resultater fra barne og ungdomsskolen og vgs, og jeg var absolutt blant dem jeg kjente som brukte mest tid på skolearbeid! Fritidssyssler hadde jeg ja, men det gikk mange helger og ferier med til skolearbeid.

 Det mange som ikke fikk så gode karakterer som også jobbet hardt, jeg kan bare tenke meg hvor slitsomt og frustrerende det er for noen med feks ADHD eller andre lærevansker. Jeg har jo bla en i nærmeste familie som startet forberedelse til skolen straks han var født. At man ikk eskal skape forskjell mellom barn og andre i landet vårt må ikke hindre at alle får litt press på seg for å yte ekstra. Det er smertefullt å lære. Man må lære seg å pugge og å kjempe. På universitetsnivå er det håpløst om man ikke har lært seg gode rutiner fra tidligere skolegang. Jeg frykter at uten lekser vil læringen og kunnskapsnivået for ALLE elevene bli lavere, da blir forskjellene mellom de flinkeste og dårligste det minste problemet. Da er problemet forskjell mellom norske elever og elever i andre land. Er tankegangen min gal her? Hjelp meg! 

 

Ellers noen spørsmål: Hvor lang skal en skoledag på en leksefri skole være? Uten lekser må man fremdeles gjennom samme prosess og mengde stoff. 8 +4 timer skoledag? for 3 timer er det jeg som regel brukte gjennomsnittlig hver dag i  på lekser fra jeg var 7 til 19 år. Ikke sjeldent satt jeg 10.

 

Er det flere som har tanker om dette? Mine meninger er ikke basert på politisk tilhørighet. Er veldig nysgjerrig på flere argumenter for og mot. Kanskje jeg tar helt feil, kanskje RU har laget en gjennomført plan for hvordan dette skal gjennomføres? Jeg krever ingen perfekt utformet plan, men som det er nå i hodet mitt er jeg fullt og fast tilhenger av lekser.

 

Malin

Studieteknikk

Øving gjør mester, og avveksling gir motivasjon. Nå tenker jeg ikke på at man skal ta seg en feieruke i Tyrkia for hvert kapittel eller hver siden man skriver, men noe så enkelt som å sette seg på et annet rom eller hus. Det har jeg gjort. I går formiddag og nå staks skal jeg sitte side om side med herlige Anne og jobbe med studier. Vi gjør vidt forskjellige oppgaver, men poenget er å bli inspirert av et annet menneske har det akkurat like gøy i samme rom ;)Som mange andre selv etter 5 år på universitetet har jeg ikke laget en spesiell oppskrift på prosessen for arbeidet med hvert emne, det blir gjerne spm det blir, nemlig det man er mest komfortabel med, og jeg må si det har fnka bra :) Det essensielle er uansett at der og da når du leser eller skriver skal holde ut! For det er fysisk tungt i hjernen, den der læreprosessen... Det viktigste, ikke fortape seg i at det er endeløse mengder igjen. Ta en side, eller et kapittel om gangen, alt etter hvor lett du stresser deg selv opp. Selv om du skal lese 1000 sider, enten i et skippertak før eksamen eller du har måneder foran deg så er en side faktisk EN HEL SIDE! Det er bra det! Foksuser på det du allerede har gjort :) Kanskje får du spørsmål på eksamen om det som sto akkurat der? Who knows? Jeg fant en fin oppsummering av studieteknikker her. Vær så god Anne ;)

Kan ikke klage på gratis kos. Fan av slike små hunder nå jeg <3

Om du husker boka jeg nevnte i forrige uke kan jeg komme med noen betraktninger derfra. Boka tar opp en rekke tema. Blant annet "ditt daglige arbeid". Studier ER en students daglige arbeid. Om man jobber for noen andre er ofte penger det viktigste målet, mens når man jobber for seg selv kreves langt mer. Hvem en student jobber for sier seg selv. Om du har valgt studie etter press fra omverden eller forventninger bør du vel nettopp revurdere dette valget med mindre det er veldig sterke økonomiske initiativ bak. Det du skaper for deg selv vet bare du hvorfor gleder deg. Gjør kunnskapen til din egen og lag fargerike tankekart. Det er gull verdt for repetisjon. Jeg synes dessuten at det er til hjelp på eksamen da jeg ser for meg kartene i hodet og på en forundelig måte klarer se for meg hva som står der samtidig.

Å jobbe for seg selv krever som sagt ekstra energi, unngå at du bruker for mye på negative og "stakkars" meg-tanker. Før arbeidsøkten gjør følgende:  Sitt stille i rommet du skal arbeide i og se for deg en ild som brenner vekk  alle bekymringer, problemer, engstelse og prestasjonsangst. Repeter dette før arbeidsøkt. Det hjelper for å sette deg inn i arbeidsmodus. Studier er som annet arbeid og andre hverdagslige syssler og problemer hører ikke med.

 

Sa du motivasjon? Belønn deg selv med 5 minutter spasertur i gangen, gata, litt snadder eller slarv i telefonen for hvert lille mål i økta :) Ikke fortvil om du ikke klarer å konsentrere deg i de gjennomsnittlige 25 minuttene hver gang! Når man først kommer i et godt driv går det unna, andre ganger får man ta det man greier der og da.

 

 

Da er det reker og forhåpentligvis en side på oppgeven i vente hos Anne <3 Ha en fin kveld alle sammen :)

Flere tips tas imot med stooor takk :)

 

 

Malin

Stress, fly og pusteteknikker

 Jeg er ikke glad i å fly, men unngår aldri å gjøre det likevel. Den nydelige norske modellen Unni Lund reister til stadig for å bli knipset. Slik som jeg gruer hun seg og får vondt i magen når hun skal reise. Jeg benytte anledningen til å sette meg ned og tenke over mine teknikker til alle sammen! Selv om det alltid går bra er det så mye bortkastet tid til å ha det grusomt når noen av mine tips kanskje kan hjelpe noe :) Flyskrekken min kom plutselig da jeg var 21 år, og på den tid har jeg lært meg nogenlunde å mestre selve flyturen men igrunn er det hele reiseprosessen som stresser meg. Det er ikke bare fobi altså men en dårlig vane med å ta til seg alle mulige dårlige impulser fra det. Så her kommer det, nederst er noen eksempler på øvelser for å takle det om du bare vil hoppe rett til det.


Her er feks flyskrekken helt glemt

 Kroppen gir oss mange signaler på stress, men disse kan like gjerne syldes noe annet. Om du likevel opplever noen av disse kan du tenke deg om det kan skyldes stress før du mistenker alt annet.

 •  vondt i magen (Ikke nødvendigvis på DEN måten)
 • tungpustet
 • vondt i hodet
 • nakkesmerter
 • tretthet
 • endret matlyst/fordøyelse
 • svimmel
 • kvalm
 • vektendring
 • dårligere hud og hår

 

 Vi har  ALLE noen av disse. Selv om du ikke er bevisst på at du har stressreaksjoner har du kun positivt ut av å bruke 10 sekunder innimellom på å kjenne på at kroppen og hodet er i balanse med seg selv.   

 
Hva det kommer av? Psykisk, fysisk og en kombinasjon

 • fobier (dvs urasjonell redsel)
 • kronisk
 • mangel på søvn
 • sliten
 • for mange baller i lufta
 • hormonubalanse

 

Mestring av stress og panikkanfall

Om du har angst eller kraftig fobi mot feks å fly anbefaler jeg deg å oppsøke profesjonell hjelp. For normal flyskrekk eller annen forstyrrende stressfaktorer i hverdagen og spesielle anledninger har jeg tre pusteøvelser som hjelper meg enormt. Pusten har stor innvirkning på følelser, og omvendt. Den første bruker jeg når hendelser oppstår slik som flyreiser, og den andre bruker jeg hver dag for å senke adrenalinnivået i hverdagen. Lykke til!

 

Det finnes en rekke pusteøvelser som du kan finne i Yogabøker, men jeg synes mange av dem kan være litt flaue å gjøre offentlig, hehe, da de innebærer litt lyder og sånt :p Det er utfordrende å få til øvelsene slik at det føles naturlig. Iallefall får de tankene bort fra flyskrekken! Alle øvelsene går ut på å balansere energien i kroppen. Når vi er anspente samles ofte følelsene i magen og i nakken, vi blir forknytte. I østlige filosifier kalles ofte energien Chi.

 

Pass på å pust dyyypt ned i magen, det er ikke så lett faktisk! Hold gjerne en hånd på magen samtidig for å øke bevisstheten på det du gjør.

 

...det er overraskende lett å glemme 

 

1) Vekselpust

(etter behov)

Øvelsen går ut på kun puste med nesa. Hold en finger foran det venstre nesebore og trekk inn luft i det høyre neseboret. Plasser så fingeren føran det høyre nesebore, og slipp luften ut igjen gjennom det venstre. Fortsett med å nå puste inn gjennom det venstre, osv.

 

2) Malin

(etter behov)

Denne fant jeg opp selv, tror jeg.

Den er lik som øvelsen over, bare at man i stedet  bytter på å puste inn og ut med nese og munn.

 

3) Svima 

(en gang om dagen) 

Denne øvelsen har jeg fått hos en osteopat. Jeg ga denne øvelsen dette navnet pga at jeg ble svimmel de første gangene jeg gjorde denne. I tillegg til å bevisstgjøre en riktig pustemetode øker denne oksygenkapasiteten til lungene og blodsirkulasjon. Anbefaler å gjøre denne liggende de første gangene. IKKE lukk øynene, og ikke gjør den mer enn en gang omgang om dagen.

 

 • Begynn med å puste dypt inn og ut tre ganger, avslutt med å pust så dypt du klarer inn
 • Mens du løfter henden til over hodet puster du ut så sakte du greier (20-25 sekunder)
 • vent noen sekunder, det føles gjerne ubehagelig
 • ...og så senker du hendene ned til parallel stilling med kroppen mens du ROLIG trekker inn luft igjen, litt raskere enn da du strakk dem opp 

 

 

Vil gjerne høre hvordan dere likte disse øvelsene, følte du deg mer våken etterpå? 

 Andre tips:

 • Skriv liste over alt du skal gjøre/ha med flere dager i forveien
 • Begynn å pakk flere dager i forveien. Å ha det travelt og å være nervøs samtidig er dårlig combo
 • Snakk med noen! når du merker at du uroer deg, ikke steng dårlig energi inne
 • Gå gjennom hele reisen i hodet
 • Informer den du sitter ved siden om, for å ikke være redd for hvordan andre reagerer på dine reaksjoner

 

 

God tur

 

Malin

Fornøyd med denne helga også

Ah, ikke noe er som å føle seg velfortjent smurt innvendig etter en søndagsmiddag samtidig som jeg nyter belønningen av å ha laget maten; resten av hurven vasker opp. Steinbitgryte med rikelig seter smør og rømme er mammas klassiker, og kjempeenkel å lage. Oppskrift kommer senere :)

 

På fredag derimot ble det pizza. Ideer til vegetartopping her! Denne bærer preg av "vi tager hva vi haver". Her i huset er det de som lager maten som bestemmer hvordan den skal bli. Og når jeg og Matias samarbeider blir den slik: Og dere lurte på om hele familien er vegetarianere..?

Urter fra hagen, en pizza druknet i mais og alt annet enn kortreiste ingredienser :p

"Tidlig" i dag ble jeg vekker at Lisemor som har vært på Altabesøk. Skulle egentlig besøke henne i Tromsø forrige uke, men akk det lot seg ikke gjøre likevel. Fantastisk å se henne, en del har hendt siden sist, hihi ;) Tross at sola ikke var med oss ble det en oppvåkningstur på meg. Lise så uforskammet våken ut. Da hun dro var sola kommet så jeg utstyrte meg med handsfree og gikk på Sandfallet (Nord-Europas største morenerygg) mens jeg pratet med mamma i telefonen. Når hun kommer hjem fra besteforeldrene mine vet jeg om ei som skal utføre en hårstuss på meg. Er det flere som har frisørskrekk? Jaja, billig blir det iallefall!!


Uansett hvor lenge man bor på et sted oppdager man nye perspektiver. Sandfallet er ikke akkurat villmarka men for den som tar seg tid til å stoppe opp er mye som lar tankene vandre til historie, geologi og annen vitenskap :) Ikke minst "at folk kan finne på å bo på andre siden av elva".

 

 

Malin

The One Finger Pull-up

Jeg kom nettopp fra en klatreøkt på høgskolen her i Alta og kjenner at armene er skikkelig skjelven etter noen turer opp veggen. Jeg kjenner at jeg må grundig til verks for å forbedre klatringa mi. For å bli god må man i tilegg til teknikk ha eksplosiv muskelstyrke, balanse, smidighet, noe kondisjon og ikke minst MENTAL styrke. Man utvikler jo alt dette om man bare klatrer nok, men sjekk her hvordan proffe klatrere trener.  Jeg blir så imponert!

 

Nå har Malin kommet hjem så da er det pizza på gang. Det er år siden jeg har lagd pizzadeig sist, men satser på at det blir bra . Det skal nok litt til for å rote til noe så enkelt ;)

Ha en super fredagskveld!

 

Marte

Mening

 Det er slett ikke meningen å finne opp kruttet på nytt, ei heller være pretensiøs (denne gangen iallefall). Trass i at det er givende å formulere det man har på hjertet på en glimrende måte selv er det enda større å komme over andres ord som sier det slik "jeg ikke kunne sagt det bedre selv" Jeg får følelsen av et fellesskap, og slipper for en stakket stund oppgittheten over at vi mennesker er så dumme at vi krangler over noe vi egentlig er enige om. Ord, kommunikasjon og definisjoner, akk så nyttig, nødvendig, og akk så vanskelig.  

 

 

Livets Mening - Ernst Orvil

 

Livets mening, sier jeg opprømt,

hvorfor er den oss fremmed.

 

Fordi et liv med mening,

synes oss uutholdelig.

 

En mening fra morgen tilkveld,

fra kveld til morgen.

 

Så er et liv uten mening,

sa hun, ikke uten mening

 

Malin :)

Tanker som ikke slipper

Alle er innom det fra tid til annen. Hvordan få et så bra liv som mulig. Noen har umettelige mål, andre er fornøyd med slik de har det, og andre tenker at de er dømt til å ha det miserabelt. Nå mener jeg ikke først og fremst det indre følelseslivet, men rett og slett planlegging, tanker, ideer og ambisjoner. 

 

 

Til og med for for harbarka mannfolk og jernkvinner synes jeg disse ordene fortjener å bli med dere i dagen:

"..innser ikke at mesteparten av det de tror er tankene deres, ikke er noe annet enn gjenlyden av instinktive reaksjoner på omgivelsene og andre mennesker."

"Det er stor forskjell på de inneffektive og reaktive "tankene" som så lett kan fylle sinnet vårt mesteparten av tiden, og en sann original tanke, som er fylt med energi"

På godt norsk vil jeg kalle sistnevnte en a-ha opplevelse <3Det finne så mange bøker i kategorien Selvhjelp og Selvrealisering, og jeg pleier le av det. Jeg er bestemt av den mening at sin egen lykke (som jeg har skrevet om her), både følelsesmessig og materielt handler om aksept og ydmykhet ovenfor omgivelsene sine. Likevel er jeg veldig interessert såkalt alternativ livsstil eller det bedre uttrykket livskunst :) Hverdagssolidaritet er å hjelpe hverandre i hverdagen for å skape et bedre miljø også for seg selv, på så uendelig mange plan!

 

Tilbake til slike bøker om å få et bedre liv. Ulike kulturer har i mange tusen år utiklet filosofier og teknikker for å være tilstede og fungere best mulig i sine omgivelser. Ofte er faktisk økonomisk vellykkethet et av målene! Så dette er ikke bare svada for husmødre ;) Jeg er håpløs når jeg går inn på et bibliotek og i dag lyste da altså boka som heter Tibetansk Livskunst opp på stien (hylla) foran meg. Har mye annet å prioritere i dag, blant annet et besøk til en tidligere kollega der jeg har jobbet mange sommere, nemlig til kjempeflotte Anne som er nyvalgt inn i kommunestyret her i Alta. Lobbyvirksomhet here we go ;) 

 

Har du tro på å bruke tid for å påvirke ditt egent og andres tankemønster? Føler du av og til at du har noe du må dele med andre som kan revolusjonere livet deres?

 

Malin

kilde: Tibetansk Livskunst- Christopher Hansard

Status: Komplisert


Etter at jeg klarte å bulke i en ganske ny bil for en tid tilbake kvier jeg meg hver gang jeg setter meg bak rattet. Jeg tenker at hver gang jeg lar vær minker sjansen for at noe slik skal skje igjen. Dette er sikkert ikke så lurt da jeg bare utsetter det istedenfor å faktisk få masse kjøretrening. Det er litt som å falle fra en hest og ikke tørre å ri igjen om man ikke setter seg på rett etter.  Flere med meg som har vært litt uheldig med bilen?

Det er en utrolig ubehagelig opplevelse å gjøre skade på andres eiendeler. Selv var jeg superheldig som hadde med en utrolig ordentlig fyr å gjøre slik opplevelsen ble litt mindre ubehagelig. Takk for det!

 

Marte

Langt ifra ung og dum :)

Da jeg var fra jeg yngre år hadde jeg en tendens til å konfrontere folk, særlig voksne, på dere meninger, særlig om de ikke virket gjennomtenkte ;) Ekstra flott om folk hadde innsikt i hva de snakket om selvfølgelig. I min familie og slekt er alle likeverdige i en diskusjon uansett alder, fantastisk! I dag har jeg roa ned rollen som vandrene moralsk pekefinger, men jeg ler godt når jeg tenker på hva en av pappas brødre sa til meg for noen år siden:

"vi har nok en del ulike syn på tema, men om vi ikke hadde det ville jeg vært bekmret for deg for man SKAL være radikal og opprørsk når man er ung, for kantene slipes så mye når man blir voksen at man må ha noe å ta av",

 

Fra 1 mai 2005, da jeg trodde så mye på det jeg mente at jeg ga katta i folkemasser

 

Videre er jeg kjempespent på hva som skjer videre stemmerett for 16 åringer. For Kommunestyre og Fylkestingsvalg synes jeg iallefall at dette er en kjempeløsning! Innvandrere som har bodd sammenhengende i Norge i 3 år, uten statsborgerskal har jo også denne rette. En må starte tidlig med gode vaner, uttrykk og forståelse av betydningen for meningene man har når man er 16. Imidlertid må en sette opp rettningslinjer som sikrer at valgkampen ikke blir et billig friere mot de yngre, noe a la skoledebatter enkelte steder. Dere skjønner nok alle hva jeg mener.


 Hva mener du om stemmerett ved 16 år?

 

Malin

Akkurat slik jeg vil ha det

HH står for herlig helg. Både i går og i dag har jeg våknet så tidlig at det nesten har vært skammelig. Jeg startet lørdagen med å nyte høstlufta ute. Både høsten og sommeren har jo så nydelige farger, men det er nok lukta (av råtne blader..?) som gjør at høsten er og blir min favoritt.  

 
I går formiddag hadde flinkis Marte skaffet seg jobb, mens jeg pappa og Matias valgte å heller forbruke penger på kafe. Med mindre vi drar på tur har en tur til Sentrum alltid bært et must for en vellykket lørdag. Ikke spør meg hvorfor. Iallefall fikk jeg hentet to pakker fra iHerb (kommer et innlegg om det senere, har noen spørsmål om kjemi rett og slett), og vi hamstret inn godis og råvarer til taco. Visste dere forresten at et enkelt alternativ dersom du skal ha en vegetarianer over på taco er Soya Protein (fra Santa Maria) knall! Evt man kan lage det selv. Hos oss spiser hele familien det, enklere enn den akk så norske kjøttdeigen ;) Ellers holder det i lange baner med hvilke som helst bønner. Neste gang blir det enchilladas her i huset. Flere ideer til taco?

 


 

Apropo min super-døgnrytme sa Marte i går da vi klaget litt over utstemmingen i "Skal vi danse" at det sier vel mest om hvem som sitter hjemme på en lørdagskveld. Jommen, jeg har ikke lyst til å gjøre annet enn å lest i Games of Thrones. Om jeg ikke mister meg selv til de 100 siste sidene blir det pådekket frokostbord til de tre som ennå sover. Nå kjenner jeg forresten at jeg er klar for en uke med motivert masterjobbing :) Can't wait!

 

Ha en SuperSøndag! Har du herlige planer? Eller bare herlig uten planer?

 

Klem fra Malin

 

ps. ikke særlig Apple fan du heller? sjekk her

 


EDIT: må bare elske at noen gang varer frokosten så lenge at man blir sulten igjen før man har gått fra bordet <3

 

 

Hysterisk

Jeg klarer ikke å la være... Jeg fant disse to bildene av mamma og pappa fra begynnelsen av studietiden deres og må bare dele det med dere.

Pappa in action. Det er så rart å se sin egen pappa like ung som seg selv... ;P

Det er så utrolig rart å se bilder fra da foreldrene var like gamle som oss. Det er merkelig å tenke på at de en gang hadde mange av de samme utfordringene som vi har i dag, feks. med å finne ut hva de skulle gjøre med livet. Jeg er overbevist om at foreldrene våres liv har blitt annerledes enn de tenkte da de var på vår alder. For det første hadde de ingen barn å ta hensyn til da, og for det andre har samfunnet utviklet seg mye på disse tiårene.

 Er det bare meg som synes at tanken på foreldrenes ungdom er fascinerende?

 

 Ha en nyyydelig dag!

Marte

Entertaining yourself, 21 ting å gjøre

Etter 6 år utenbys og "selvstendig" har jeg savnet å være hos foreldrene mine for en lengre periode. Å være her innebærer stordriftsfordeler i form av sjeldnere malaging og annet husstell. Vi er jo flere om jobben! Herlig. Dermed har jeg mer tid til overs. Og jeg finner meg selv å bedrive samme syssler som da jeg engang bodde her på permanent basis. Likevel, nå har jeg fått sysselsatt meg selv med det jeg liker best en stund og har satt opp en liste over alt man kan gjøre når man har mye tid alene. Her er alle så opptatte med egne prosjekter/studier/jobb. Siden jeg ikke er helt frisk ennå føler jeg ikke for å møte bekjentskaper ennå heller. Her får dere lista mi! Tar imot tips med takk :)


Halvveis, men jeg har en til

 

 1. les en "viktig" bok, du skjønner hva jeg mener
 2. skriv en liste over alle matretter du ønsker å lære deg
 3. lag en oversikt over middager for en hel måned
 4. lær deg en av rettene fra lista over i uka
 5. gå gjennom Guinness rekorder og finn en som du skal forsøke å slå
 6. let opp fine sitat til ulike anledninger. Ta vare på dem i en bok eller heng dem opp
 7. rak i hagen, det ER koselig
 8. skriv opp alle filmer du vil se iløpet av det neste året og start å gled deg
 9. planlegg den ultimater filmhelg for vennene dine
 10. skriv brev til eldre slektninger, you'll make their day!
 11. gå gjennom bildene du har på pcn og bestem deg for hvilke du vil printe ut sette inn i et album
 12. sett opp en ny spilleliste med musikk, det skal være trivelig :)
 13. varm opp og tøy ut
 14. strikk lapper (15x15 cm) av restegarn i huset, etterhvert kan du sette sammen til et teppe, eller gryteklut
 15. finn et tema, natur eller samfunnsvitenskapelig og oppdater deg på det. Feks søk etter mp3filer om det. Berik resten av familien ved middagsbordet ;)
 16. spill sjakk på nett
 17. pedikyr/manikyr -Ja gutter dere må også klippe negler...
 18. lær deg å synge/spille en ny sang, kommer alltid godt med selv uten sangstemme
 19. lær deg eller bli bedre på bilderedigering
 20. søk opp, les og planlegg din neste fjelltur
 21. skriv inn i oppskriftsboka alle lapper som ligger slengt omkring. Yes, I know you got it  

 

Synes du lista var nyttig? Flere forslag? 

 

I dag er været perfekt for nr 1 på lista så starter der ;)

Malin

Iblant frister det å være hjemmeværende husmor

Det ble altfor tidlg kveld, for kl 7 satt jeg og så meg like forvirret rundt som da jeg våknet kl 18.30 i går, og var egentlig overbevisst om at jeg drømte at jeg var våken så tidlig. Jeg er altså IKKE A menneske... 

 

Frokost og matpakke til mannfolka er laget og noen timers lesing i denne boka er unnagjort. Har du sett serien? Skulle egentlig lese boka før jeg så serien men klarte ikke å la være... For de som tror serien er ispedd mer humor for å tekkes et mer kresent publikum, er det tvert imot mye mer vitsing i boka. Et must! Ok å være syk når man har litt ovreskudd til rekreasjon.


Slike stunder der jeg står opp tidlig og  bare må gjøre et kort ærend på morgenkvisten før jeg kan legge meg ned på om ønskelig får meg til å spekulere i om det hadde vært noe i å satse på en karriere som husmor. Deriomt slår jeg alltid tanken fra meg straks jeg slår opp i en avis eller slår på radioen. Det er så mange muligheter! Livet er summen av alle åpne muligheter, som jeg hørte på en tvserie i går kveld. Både eventyreren, forskeren, akademikeren, jounalisten og politikeren i meg protesterer. Å være jente i dag innebærer både pose og sekk heldigvis.

 

 

I kveld skal jeg og Marte gjenskape en rett vi fant på til valgvaka i vår egen stue, en variant av vegetarlasagne. Vi skal gjøre et forsøk med laks. For lavkarbofansen vil den også passe ypperlig, vedder på at pappa kommer til å foreslå å ha flatbrød ved siden av. Flatbrødfamilien.no ;)

Apropos valg var det mange treff på dette innlegget bloggen vår pga søkeodene "hjelp til valg". Det var ikke mye til hjelp for de som virkelig gikk til det steget å google den avgjørelsen i siste liten. Til neste gang har vi da likevel en del partinøytrale tips for å gå fram for å treffe sitt valg. Så titt innom om to år ;) 

Mandagens


 

Malin

To kosttilskudd og not to kosttilskudd?

Da jeg tok turen til valglokalet i gåt kveld etter en uke inne i huset måtte jeg medgi at det hadde blitt høst siden sist. For et flott lys dere! Må prøve å sette meg på trappa inntullet i et pledd i da fo rå nyten den herlige lufta. høsten er min favorittårstid. Kanskje fordi den alltdi har vært symbolet på en ny start for meg? Iallefall ble jeg overrasket over å finne jordbær bak i hagen tross vannskjøtsel hele sommeren. Den herlige smaken fra at de har stått i flere måneder og trukket til seg næring fra sola fikk meg til å fundere på hva grunnen er til at skapet på kjøkkenet inneholder en del bokser med kosttilskudd, men likevel er jeg syk på andre uka... Les videre :)

  

Da jeg tidligere skrev om kosttilskudd kommentere noen av dere lesere at det beste er å få i seg alle næringsstoffer gjennom et variert kosthold! Jeg kan ikke være mer enig dere!  Begrunnelsen for dette er flere:

 • Vi ikke har tilstrekkelig kunnskap om alle næringsstoffer som kroppen tar til seg fra maten og hvordan
 • Visse sammensettninger av næringsstoffer er nødvendig for at tarmen og cellene skal klare å nyttegjøre seg av stoffene. Disse er oftest oppfylt i maten i sin naturlige form
 • Det er større fare for å få i seg for mye av de fettløselige viteminene med kosttilskudd

MEN det kan være grunnet til at man bør ta kosttilskudd:

 • Det er ikke lett å vite hva et variert kosthold er! Oppfattningene rundt dette er mange og jeg tror dessverre at mange tar feil...
 • Noen mennesker har et fordøyelsessystem som ikke klarer å ta opp næringsstoffer optimalt slik at man må overeksponere kroppen for visse næringsstoffer for at den skal få nok
 • De fleste har fra tid til annet et dårlig kosthold (eks pga sykdom, økonomi, latskap, dårlig tid, reise osv)
 • Ved allergi, kresenhet eller andre årsaker til at man utelater en stor matgruppe fra kostholde (eks veganere, laktoseintolerante osv) 

 

 
 Malin

Lykke

God dag kjære venner :) Hva forbinder du med å være syk? Ikke lykke regner jeg med iallefall. Likevel er det lykke som har opptatt tankene mine den siste uka innendørs. Har vært for ubrukelig til å fokusere på noe spesifikt så tankene har gått som de ville uten noe forsøk på resonement. Likevel tror jeg tom lykkefilosofen Aristoteles er enig i noe. 

 

Til tross for en heller urven tilstan vil jeg si at jeg er lykkelig. For lykke er en varig tilstand i tid, ikke noe i øyeblikket. For å bli lykkelig trenger man de gode vanene. Hva er disse da? Sammenlign det gjerne med buddhistenes Nirvana. Du kan gjerne spørre deg selv hva lykken er for deg, et varmt bad, et stykke av yndlingskaka di, en kopp kaffe, familie, venner eller hva som helst? Sannheten er at lykke og fred i sjela ikke er situasjonsbetinget. Dog det kan godt variere fra dag til dag hva du gleder deg av. Henger du med? Ikke noe kan ta fra deg lykken om du først er lykkelig, om det gjør det var det ikke lykke, men glede. Dette virker kanskje som turning med ord, men jeg gjør dette fordi det er et poeng å ha en fast forståelse for hva det egentlig er alle jager etter hele livet. Selv om noen nære dør, om du blir alvorlig syk eller du mister jobben går du ikke ut av tilstanden. Når du er lykkelig kan du være lei deg, kjede deg, være sint men du blir ikk eulykkelig fordi du har en forståelse eller du har et perspektiv på livet som ikke får deg til å miste grepet. Miste fatninga kan man godt gjøre og være uendelig, uendelig trist. På samme måte er du ikke nødvendigvis lykkelig dersom du vinner VM i fotball, det kan forveksles med lykkesalighet, en slags rus. En som ruser seg opplever gjerne denne følesen, men den forsvinner når narkotikaen eller hva det skulle være slutter å virke, det er ikke lykke. Du klarer sikkert å sette dette eksempelet i perspektiv med noe i ditt eget liv.

 Å ikke være lykkelig betyr ikke at man er ulykkelig eller deprimert. Da har man bare ikke funnet den gyldne veien ennå, de gode vanene som jeg har allerede har nevnt. Et lykkelig liv er et liv i balanse. Det kan godt være du synes dette er store ord men alle som tar dette til seg vil merke det raskt. Det er for mange som tenker at man må gjøre så mye osm mulig og gripe alle muligheter mens man kan. Men et liv i balanse, og et lykkelig liv der man kan takle uforutsette situasjoner og ha det god i onde dager krever at man trives her og nå. Det henger ikke på greip egentlig hvordan mange sier at de skal jobbe r*** av seg mens de er ung og nyte livet senere, eller de som skal nyte livet når de er ung og ta det kjipe senere. Hvorfor må det være enten eller? 

 

Jeg bærer nok preg av at min kjæreste er min favorittfilosof og at han er veldig glad i Aristoteles ;) Aristoteles mente jo at alle ting mål er lykke. Og for å bli lykkelig må man handle ut fra det som er dydig, nemlig det som er balansert. Klart er det mye vi gjør i hverdagen for små gleder, men såfremt vi er klar over at de små adspreelsene er nettopp det skader det oss ikke. Og det ER nødvendig med disse barnslige og nytteløse adspredelsene spør du meg. Alt skal jo ikke være nytte, men nettopp glede også. Balanse. Vi skal glede oss til å stå opp neste dag. Men vi skal ikke føle oss grusem dersom vi vet at det er noe mindre hyggelig som skal skje neste dag. Det er der lykken kommer inn og gi oss tilfredshet over tilværelsen. TIlfredshet som gir oss energi og inspirasjon til å nå neste ønske i livet.

 

 

Ikke slem, ikke dumsnill, men snill. Noen flere som har hatt Hjördis som seminarlærer på uit? ;) 5 år siden ex.phil <3

 

Malin

Topping til vegetarpizza

Matlysten har vært dårligere enn noensinne de siste dagene men i går kveld fikk jeg innmari lyst på pizza! Spesielt a la den som Gudjon hadde laget til meg da jeg kom til Oslo forrige torsdag. Det ble litt for mye farting på pleierne mine til at det ble en hjemmelaget variant så vi nøt en pizza hentet på favoritt pizzeriaen, Milano. Men i mine feberfantasier har jeg fabulert om alt jeg vil ha på drømmepizzaen, og klart å skrevet det ned til dere nysgjerrigperer så vær så god!

Speltpizza med diverse

Jeg spiser jo meieriprodukter, egg og marine produkter, men for de som vil prøve uten er det mer enn nok å velge mellom. Når det lages pizza hos oss har vi alltid problemer med å begrense varianter med fyll som vi har oppå. Da er det bare å ty til gaffel og kniv  ;)

Pizza kjøpt på autentiske pizzeriaer i Italia kan være en snodig opplevelse; et halvt egg og to sardiner veldig ujevnt spredd utover bunnen er ikke en uvanlig anretning..

 

 

Mine forslag:

 • Artisjokkhjerter
 • Sjampinjong
 • Kantarell
 • Andre typer sopp
 • Tunfisk
 • Marinerte reker eller scampi
 • Klippfisk (aldri prøvd det selv men smakt det på pizzeria)
 • Egg
 • Brokkoli
 • Minimais
 • Rødløk
 • Purreløk
 • Gressløk
 • Paprika
 • Squash
 • Aubergin
 • Oliven
 • Spinat
 • Ananas- prøv fersk! mye mer og anneledes smak enn hermetikk
 • Jalapeños
 • Blåmuggost
 • Mozzarella
 • Parmesan
 • Asparges
 • Chili (den milde sorten)
 • Pinjekjerner
 • Ruccola eller kinakål (når pizzaen er ferdig i ovnen)
 • Noen dråper olivenolje (når pizzaen er ferdig i ovnen)

 

 • Littt salt fremhever smaken til grønnsakerne. Og oregano. Hva med chili eller curry krydder? Prøv deg frem og del gjerne pizzaen i flere soner for flere pizzaer i en :)  

 Flere som har tips?

 

 

I tillegg har jeg en innmari god oppskrift på pizzasaus og enkel sunn bunn. Jeg må bare lage den med måleredskaper for å kunne gi eksakt mål. Her i huset lages det meste på øyemål uten oppskrift. Stay tuned for neste lørdags supersunn kos ;)

 

Malin

Hjelp til valget 2011

Etter min søsters siste innlegg trodde jeg vennene mine hadde blitt synske for det strømmet inn med god bedring meldinger. Takk skal dere ha!

 

I det store og det hele handler de neste dagene om EN ting. Om du skal følge noen råd før dette valget følg Are Kalvø sitt. Uavhengig av ståsted får du garantert noe ut av denne! Iallefall latter ;) Enig?

 

Det er bedre å angre litt på noe du har gjort enn at du ikke gjorde ditt beste! På tirsdag er det for sent...

 

Nå gleder jeg meg bare til å bli såpass at det ikke blir en pine å dra til valglokalet søndag eller mandag. I mitt 7 år lange liv som myndig hat jeg alltid hatt god snøring på hva jeg skal stemme. I kommunestyre- og fylkestingsvalget har jeg likevel vippet mellom to eller tre partier som er relativt like fordi det viktigste for meg da er PERSONENE som står på listene.

 

 

Malin

Høstinspirasjon

Da er det på tide å gi litt inspirasjon til hva man kan gjøre i denne vakre høstsola.  Selv om du skulle være student eller i full jobb lover jeg at du blir et mye bedre menneske om du kommer deg UT! Det er uansett ikke lenge til kulda er her, så ingen grunn til å begrave deg under ullpleddet med favoritt TV-serien enda. Dette er fra helga. Det ble en blanding av sjø, båt og fjell :)

Neida, ingen av båtene på bildet over er vår. Jeg får vel lære meg å seile vår egen før jeg begynner å drømme om disse...

Vår båt er liten og stødig, men som en mann sa til oss: "Når man seiler holder man livet i hånda. En kastevind og båten velter..."  Kloke ord fra en erfaren mann.

Det er mange som hars purt meg hva jeg spiser når jeg er på tur siden jeg ikke spiser kjøtt. Nesten alt kan stekes i folie dere: Her laks :D


Matias og jeg tar oss en liten hvil på nedturen mens vi nyter sola som enda varmer litt

 

Malin, som bare for et par dager siden kom fra Oslo, har pådratt seg influensa stakkars. Send henne masse varme tanker, så blir hun nok frisk ;)

 

Marte

Liker du ikke kaffe?

Innrøm det! Enten liker du det, eller så har du bare ikke smakt kaffen for DEG ennå. Jeg forstår at noen er redde for  å bli avhengig, men jeg kan love at det er ikke mange som har en medisinsk tilstand som gjør at det er skadelig. Om du har det ville du visste det! Selv drikker jeg nok av og til (les: OFTE) mengder kaffe så det grenser til alvorlig dehydrering, men det skal ekstremt mye til for å få varige men. Du vil garantert kjenne symptomene lenge før den tid! Om du ikke bare tilfeldigvis drikker littt vann før den tid.

  

Ok, dette var ment for alle de som jeg har snakket med og være fortvilet over at de ikke klarer å like smaken av kaffe, ikke vits å frelse den troende :) Her er imidlertid litt tips!

 

Selv om det meste Starbuck selger er sukker med kaffe i, ikke omvendt som seg hør og bør kan de virkelig det de driver med, så lenge kaffe er hovedingrediensen 

 

 • Ikke begynn med kantinekaffe
 • Utvannet kaffe er ikke nødvendigvis bedre enn "normal" styrke på kaffen! du går glipp av noen av smaksnyansene og det mister da mye av poenget. Bruk heller en kaffebønne med rundere smak
 • Finn ut hva du synes er minst ille ;) mye aroma, lite aroma, mye brentsmak, lite brentsmak
 • Venn deg til å like kaffesjokolade

 

Prøv å tilsett:

 • Stevia
 • Twist
 • Melk
 • Bland kaffetyper
 • Kaffe i kakao

 

 

Selv begynte jeg å drikke kaffe fordi jeg måtte (greit, man MÅ ikke noe, men det var den enkleste løsnigna) da jeg ble trukket i det kapittelet jeg absolutt forsto minst i til muntlig matte for 6 år siden. Jeg kan si så mye at det gitt STRÅLENDE (skrev opprinnelig "strykende" her, men det ville vært totalt feil bruk av ordspill ^^).  

 

Visste du at kaffe faktisk står for 60% av antioksidantene som normenn får i seg?  :O 

Hvorfor drikker DU kaffe?

 

Malin

Hva er det beste med Oslo?

Da leser Gudjon leksene sine i allminnelig strafferett til i morgen mens jeg prøver å glemme at når timene hans begynner sitter jeg på flytoget. Har hatt en Superb dag med lesing på Blindern, hvor Oslo studentene overrasket med å fylle biblioteket mye tidligere enn på fredag. Til brunsj møtte jeg Kristin, ei venninne jeg ble kjent med på ex.phil for 5 år siden. Vi nøyt regnværet, det var jo tross alt flott temperatur! Og oppsøkte alle gratis utstillinger vi kunne finne ;)

 

 

Selvfølgelig er det mange flotte spisesteder og kafeer i en stor by, men det jeg setter pris på med større steder er at hyggelige overraskelser dukker opp akkurat når man trenger dem! Da går tankene selvsagt til Mysteriekammeret i Harry Potter ;) 

Det er så kjedelig å vende til de store kjedene når man vil ha en matbit, men vi gikk akkurat forbi en liten Thai sjappe da vi holdt på å gi etter for sulten og gå på Friday's :p

Jeg og Gudjon var på besøk hos mitt søskenebarn og hennes lille familie. Vi fikk en fantastisk spicy indisk rett med kikerter. Slik som Kristin sa passer den så fint når det begynner å bli grått ute, jeg skal forsøke å kopiere den ;)  Det har vært altfor lenge siden vi har møttes, ikke minst har jeg syntes at det var kjipt at jeg ikke har møtt jenta deres tidligere. Hun har jo blitt så stor! Herlig unge, masse energi og kosete samtidig :) jeg vil ha en akkurat lik når det blir min tur!

 

 

Hva liker DU best med Oslo? 

Malin

This Oslo life ;)

Lykke :) er så deilig å ha litt hverdag med kjæresten igjen, skjønt det føles som fest. Akkurat nå har vi ventet i to timer på at regnskuret skal roe seg så vi kan komme oss velberget til tbanen for en kafetur. Det er nesten så jeg håper det ikke gir seg så jeg kan gjøre et enda dypere innhugg i det islandske nammi som vi fikk da vi besøkte Gudjons foreldre utenfor Drammen i går kveld.

 

 

Å være her å se på byen som et sted jeg skal bo er helt er noe helt annet enn å være på pliktbesøk da jeg var aktiv i en ungdomsorganisasjon! Jeg ser snarveier, steder i sentrum jeg kan finne småtterier som jeg liker å ha i hverdagen min, og hvor det er fint å drive rekreasjon i Urbane omgivelser. I tillegg er det akkurat som at jeg forstår mer av infrastrukturen og hvordan byen er bygget opp bare fordi jeg er mer "settled" og ikke opprørsk i fht tilværelsen her. Hurra ;)

 

Gudjon bor tre minutter fra Marka så tross regnskur startet vi søndagen med en god tur opp der. Planen var å innvie de nye løpeskoa foreldrene mine har gitt meg bursdagspenger for, men vi innså heldigvis før vi gikk ut at det var behov for mer robuste skotøy :p Skoene kjøpte jeg forresten på Løpelabbet, de har fantastiske hjelpemidler for å velge riktige sko for DIN fot. Anbefales! Virkelig en A-Ha opplevelse.

 

Kaller det hverdag for på fredag da Gudjon dro på sin skole tok jeg banen til Blindern for å jobbe med min oppgave. Er så kjekt med universiteter, iallefall følte jeg meg hjemme selv om jeg aldri har vært på UB der tidligere. Jeg var så heldig at jeg fikk truffet Lene, ei venninne fra Alta, og studert/ skravlet sammen ;) Selve atmosfæren var jo like trivelig som i Tromsø selv om det er tre ganger så mange studenter! Og så hadde de jo god kaffe! Men selvsagt ikke så bra som din Pene Blix ;)

 

 

Stay tuned for en wannabe- sosialantropologs betraktninger ;)

Malin

Tida flyr


Jeg fant akkurat dette bildet bra lillebrors 1. skoledag. For bare 2 uker siden startet han på videregående skole og jeg aner ikke hvor årene imellom har forsvunnet. Verdens beste lillebror! Jeg elsker at jeg for tiden skal være sammen med han hver dag.

På vei til første skoledag. 7 år

Frokost før første skoledag på musikk, dans og drama, 17 år

 


Marte

Målet er nådd!

 

Da har vi ( som i ALLE som har bidratt) samlet inn 2000 kr til de som trenger det mest :) Det er snakk om 2000 kr for å kjøpe mat til mennesker som som opplever en sult som vi ikke kan forestille oss. En sult som dreper. For noen mennesker er disse pengene veldig viktige :)

Ikke nok med det har flinke Røde Kors samlet inn totalt 5.688.808 kr til ulike prosjekter ved hjelp av elektroniske bøsser. 

 

 

TUSEN TAKK alle sammen! <3

 

Malin og Marte

Lille venn, jeg tror ikke du vet helt hva du snakker om

Lillebror og jeg kom nettopp fra Aronnes grendelag, der det var folkemøte mot nedleggelse av den kjære grendeskolen vår. Både oppmøtet, engasjementet og sterke følelser var på plass. Også panelet med representanter fra alle partiene var også tilstedet. Det er tross alt kommunevalg snart!

TIL SAKEN: Etter møtet snakket jeg litt med en LOKAL Høyre-politiker og vi var litt uenig i fremtida til kommunen. Dette var omtrent svaret jeg fikk etter å ha stilt han spørsmål angående sentraliseringsforslag i kommunen: Politikk er vanskelig.  Selv har jeg undervist samfunnsfag og politikk på ungdom - og videregående skole, så jeg har peiling på det jeg snakker om.

Eh... Var dette svaret hans? Hva samfunnsfag og politikk angår vet jeg nok til å vite at mine meninger er like mye verd som denne mannens. Og hvem er det som er lite ydmyk for kunnskap når han antyder at han er eksperter på et felt bare fordi han har undervist i faget på et lavere nivå? Ingenting er som en god debatt, men så snart billige hersketeknikker blir brukt blir debatten både meningsløs og barnslig. Jeg er vant til at folk har ulike syn på saker, men aldri at de bruker du-er-for-ung-til- å-forstå -kortet... Vennligst gi mannen en time i saklig debatteringsteknikk!

Altså, jeg sier ikke at usaklighet har noe med dette spesifikke partiet å gjøre, for det finnes helt sikkert umodne representanter fra alle partier. Det er viktig å ikke la seg bli satt ut av slike teknikker, men det er jammen ikke lett...

 Eksempler på hersketeknikker kan være:

 ·         Latterliggjøring.

·         Blande sak og person, ved å kritisere personen og ikke det han eller hun står for.

·         Gi skyldfølelse til motstanderen.

·         Utestenge den eller de en ikke liker.

·         Usynliggjøring gjennom å overse den andre.

·         Dobbelt straff. Det er galt hvis du gjør det, men også hvis du lar være å gjøre det.

·         Å holde tilbake informasjon.

·         Stjele ideer fra andre gjennom å presentere andres ideer som sine egne.

·         Rakke ned på andre.

·         Overse den andre.

·         Bruke vanskelig språk.

·         Bruke tydelig negativt kroppsspråk når motstanderen snakker.

·         Sette noen i bås, generalisere.

·         Sette folk opp mot hverandre.

·         Ha regler, men bryte dem når det passer en selv.

·         Si at egne meninger gjelder maaange andre, ikke minst andre møtedeltakere.

·         Oppsummeringskuppet. "Nå må vel alle ha sagt sitt, så.."

·         Liksomdemokrati - du får være med, men jeg bestemmer.

·         "Fint at du engasjerer deg, men.."

Listen er hentet fra: http://www.ung.no/konfliktlosning/853_Hersketeknikker.html


 

Har du opplevd at noen har brukt hersketeknikk på deg?

 

Marte

 • hits