oktober 2011

Winter is coming!

 

I det som har blitt en av mine favorittserier, både i bok og tv- format er årstidene ikke begrenset for noen måneder av gangen, og legendene og frykten for vintere som varer i tiår er med på å sette stemninga i historien. (Game of Thrones/ A song of ice and fire)

 

For meg er alltid blandede følelser når jeg endelig konstatere at ja nå er vinteren her! Endelig, fordi jeg gleder meg alltid til den følelsen når jeg lukter i lufta at den er påvei. Samtidig som jeg har mer ro inni meg enn på sommeren gjør mørket at man misforstår det å være alene som å være ensom. Det er ikke rart i det hele tatt, for det er i de kaldeste månedene at man gjerne har mest på agendaen jobb og skolemessig, og da blir vi nordboerne for opptatte med vårt. Da jeg var liten hadde vi alltid mørketidsfester på senhøsten, og det var like fint som julefeiring :)

 

MEN! Det er ikke vinter helt ennå. Ennå gjenstår det en måned hvor vi hver morgen kommer til å være frost på bakken eller ikke ;) Og i fjor ble det ikke vinter før mange uker etter jul...

 

 Hør på den deilige musikken, og hvor forlokkende vinteren er når man har mulighet til å varme seg i en varm stue etterpå...

 

Mange har sikkert hørt om prosjektet "Hjelp oss å hjelpe"? To jenter startet prosjektet for å samle inn klær og andre saker som gjør livet til hjemløse om narkomane bedre. Særlig nå som det blir kaldere ute betyr det SÅ mye om alle kan finne klær og sko de ikke bruker lengre og gi dem enten til dette prsjektet eller andre. De har kontaktpersoner i mange større og mindre steder i landet. Sjekk Facebooksiden deres her!

 

 

Malin

Tidsmaskin :)

Denne uka har jeg fått en bedre flyt i arbeidet med masteroppgaven min enn jeg kunne drømme om! Cluet har vært å se praktisk på den, og ikke tenke på hvor glad jeg er i den. Ironisk nok har dette funket. Å være ærekjær er ikke nødvendigvis en suksessfaktor!

 

I kveld står det grøt og film på tapeten. Akkurat som da jeg bodde hjemme før jeg flytta for over 6 år siden. Det er ingen overdrivelse å si at jeg nyter det mange hundre prosent mer nå ;) Tidligere helger har jeg forsøkt å dra med meg venne rut for å danse, edru fo rmin del, men bortsett fra en gang, ingen sjans! For å overbevise meg om å flytte til Alta for godt må dere jobbe hardere altså! En av de tingene jeg ser fra til når oppgaven er levert er å bo på et sted med tangoentusiaster, yes!

 


Fra da storesøster var størst!

 Det er tidsmaskin i kveld, ikke bare pga gamle lørdagskveld-tradisjoner, men jeg har saumfart bilder fra jeg var født til i dag. Det er  mange tusen bilder det! Da skal jeg ta et dypdykk i filmkista, ha en super kveld alle dere!

 

 

Malin

p.s: sitter og ser på flybilletter til Tromsø til uka, er mange jeg virkelig gleder meg til å se igjen!

Pura vida

Fredagskvelden begynte med klatring, der jeg fikk brynt meg litt på nye ruter som ble skrudd opp forrige helg.  Jeg tror man blir en mye flinkere klatrer om man hele tiden prøver seg på nye ruter, også de man vet at man ikke klarer med det første. Malin var pent nødt til å skippe i dag fordi hun hadde viktige studentgreier å gjøre.


Vel hjemme har jeg nettopp unnagjort bestilling av flybilletter til San Jose, hovedstaden i Costa Rica, som jeg har utsatt i det lengste. Endelig har jeg fått sjekket opp i en del detaljer og bestemt meg for dato. Jeg drar et par uker før jul, altså før jeg får funnet frem dunjakka mi fra flyttelasset fra Tromsø ;) Jeg har aldri vært på Costarikansk jord før og gleder med SJUKT til å sjekke ut "pura vida", og ikke minst få praktisert spansk :D Planen er ikke å bare kose meg med kysten, men å prøve å holde meg litt inni landet den første tiden, for kanskje unngå de største "amerikanske koloniene".  Men altså, jeg må jo sjekke ut Playa Hermosa, som er landets surfemekka nr. 1! Deretter bærer det nok over grensa til Nicaragua, som enda ikke har rukket å bli et like stor turistmål som nabolandet.

Costa Rica og Nicaragua er begge økologiske paradis med masse biologisk mangfold. Tror dette kan bli heftig... ;-D

 

 

Marte

Fennikkel-luksus á la Anita

 

Mammas venninne Anita serverer stadig vegetarmat når vi er på besøk. Hun er ikke vegetarianer, men derimot er hun bare dyktig til å utnytte det som vokser i norsk jord :)

 

Fennikkel-forretten vi fikk på forrige besøk er ypperlig som nattmat! Eller når som helst på døgnet egentlig.Denne er forresten ypperlig for lavkarbere :D En kulinarisk opplevelse som er så enkel at selv far ikke behøver titte på oppskrifta underveis! det tar 40 minutter fra du starter, og 35 av dem er i ovnen ;)

 

 

 

Du trenger:

 • en eller flere fennikkel (jeg beregner en per person)
 • sitronsaft
 • smaksløs olje (raps eller kokkos)
 • "Fransk" ost (brie, camenbert..osv.

 

Du gjør:

 1. Forvarm stekovnen til 150grader
 2. Kutt fennikkelen på langs i 3-4 biter. Pass på at ikke alle "lagene" faller fra hverandre slik som mine på bildene
 3. Plasser bitene på et brett/langpanne/ildfastform
 4. Skvis sitronsaft over fennikkelbitene
 5. Hell olje over fennikelbitene
 6. Stek fennikkelbitene i 30 minutter, følg med underveis, de skal ikke tørke ut (derfor oljen)!
 7. Skjer ostebiter i passelig størrelse, sett dem oppå fennikkelbitene
 8. Sett brettet inn i ovnen igjen til sten er passelig smeltet, ca 4 minutter

 

 

Velbekomme :)

Tips: Prøv med slbærsyltetøysyltetøy eller chutney vedsiden!


 

 Her er ikke osten smeltet, slukte dem før jeg rakk ta bilde av det helt ferdige resultatet <3

 

 

Malin

Show me your shoes and I will tell you who you are...


http://www.chacos.com/US/en

Da har jeg bestilt meg nye sandaler, merke Chaco, som visstnok skal være sandalene med stor S i globetrotte- miljøene. Grunnen til at jeg ble gira på disse er fordi de skal ha god støtte under fotbuen (som er spesielt avgjørende for plattfotindianere som meg) og svært slitesterke. I motsetning til mange jenter (OG gutter), er ikke sko for meg et vakkert accessoire, men en praktisk ting som må fungere om jeg skal trives på to bein. For de som sier følgende om sko: "Vis meg dine sko og jeg skal si hvem du er", kan ikke ha noe høye tanker om meg...

Mine forrige sandaler gikk rett og slett i oppløsning før jeg måtte kastet de... På tide med noe nytt og fancy! Hvilke forhold har du til sko?


Sandaler fra Chaco er ikke bare sandaler med stor S, det er også et fenomen. De som er trofaste bærere av disse skoene kalles chaconians, bruker de til alt og over alt. Når de faller fra hverandre sendes de inn til reperasjon?  Mine forventninger er derfor veldig høye og jeg håper at jeg skal kunne bruke de til allround- sko de månedene jeg er i Mellom-Amerika :D

Er det noen andre som har erfaring med disse?

 

Marte

Distrahert

Har vært lite bruttoproduksjon per masterstudent i min lokalisering den siste tidsenheten... (er vel 3 personer som kommer til å skjønne denne vitsen)

Årsak:

Jeg måtte henge ut av et vindu i 4 etg, heldigvis er ikke dette i en storby hvor politiet strømmer til og stenger alle gater når sånt forekommer.

 

 

 30 minutter etter:
 

 

Malin

Frykten der oppe

Jeg tror at man ikke kan måle frykt eller nytte langs en skala. For 6 år siden fikk jeg plutselig høydeskrekk etter en litt ubehagelig, men totalt ufarlig episode på breklatring. Når jeg er i klatrevegg tror jeg at tauet plutselig skal ryke, selv om jeg SER at det er helt uten skader. Det er som Hume sier, selv om noe har funket 1000 ganger er det ikke sikkert at det gjør det neste gang ;) Å klatre med sikring føles like skummelt som tanken på å få en dårlig karakter på en eksamen. Det er slettes ikke det samme, men begge situasjonene overskygger alt annet der og da.

 

Fra feiring av mammas bursdag sommeren 2007


 Det handler ikke om HVA man gjør, men at man tar det i sitt eget tempo. Når man selv har overvunnet noe man har fryktet er det så altfor lett å GLEMME hvordan det var når man er med andre som har skrekk for det samme. Uttrykket "man tror det ikke før man får se det", eller oppleve det er tåpelig nok en del av vårt sinn på de områdene det ikke burde det. Når det kommer til overtro og religiøsitet kan enkelte godt være mer skeptisk. Vel... Tenk utenfor boksen, ikke tenk "hva kan man gjøre her", som om det finnes regler for alt, sånt blir det ikke fremskritt av. Tenk, hva kan JEG gjøre. Da er du både i din egen komfortsone, OG muligens finner du på noe nytt :)

 Etter tre dager på rad i veggen i forrige uke følte jeg for en sånn, og håper det smitter. Var så av i underarmene og fingrene at oppgaven min fikk sin tregeste helg noensinne!

 

 

Malin

Er du stram?

...i nakke og øvre del av ryggen?

 

Gjør som meg! når jeg er så lat at jeg ikke orker å reise meg fra kontorstolen.

 

Denne øvelsen bryter opp spenninger som du ikke visste at du hadde! Ikke minst kan den forbedre pustekapasiteten din dersom mellomgulvet (musklaturen rundt/under lungene) er spent. Mange har dette problemet selv om man ikke er bevisst på det. Selv får jeg høre at jeg puster som en mus, men har diverse øvelser som skal hjelpe meg til å puste som en løve, feks nr 3 her. 1. Sitt ytterst på kontorstolen med så rett rygg som mulig. Tenk deg at du har  en fiskekrok festa i ryggen, ca en langfingerslengde fra nakken.
 2. Løft begge armene opp bak hodet, som på bildet. Knytt hendene sammen om du klarer.
 3. Tenk at du trekker skulderbladene sammen, samtidig som albuene går bakover. Men tenk at du trekker albuene UTover.
 4. Når punkt 3 kjennes komfertabelt vrir du overkroppen mot venstre side, langsomt, så langt du klarer. Det er meninga at du skal kjenne motgang og spenning!
 5. Hold stillinga i punkt 4 litt, og så gjentar du til høyre side.
 6. Repeter 2-3 ganger :)

 

Gi det en sjanse!

 

 

Malin 

Brev

Jeg har hatt den største oppryddingen i manns minne. Klær, bøker, unyttig diverse og ikke minst koselig diverse. Rett og slett slett har jeg glemt mengdene med brev som er mottatt siden jeg lærte meg å skrive. 20 år med korrespondanse mellom venner må sier å være et av de triveligste valgene jeg har gjort i mitt liv. Og det hele startet med mitt første brev til bestemor.

Vakreste Tirith

 


  Julie og Lise stikker seg virkelig ut i de lekre bunkene, lagret i en kiste med lås og slå ;) Jeg kjenner på et enormt behov for å minne dere på, og å si så mange mange takk for den deilige mimringen over ungdommens velartikulerthet, drømmerier, kreativitet og kunstneriske evner.

 

 

For eksempel pleide Lise å sende med meg en bunke med brev når jeg skulle reise bort. Brevene var merket "Når du har hjemlengsel", "Om noen er slem", "Når du ikke får sove", "Om du vurderer å ikke komme hjem" osv  Strev med adresser, ugle neste gang Marte?

 

Gled noen med et brev om tre dager (sende det i dag ja!) Ikke tenk at du må gjøre så mye ut av det nødvendigvis. 

 

 

Malin

De beste forutsetninger

Hvem er så heldig som meg? Familien min venter nemlig gjerne på at jeg kommer hjem kl 21 en lørdagskveld for så å lage herlig kos sammen! Har pratet litt i det siste med ei barndomsvenninne jeg ikke har hatt kontakt med på lenge, og jeg ser klarere enn noensinne at jeg har virkelig den familien alle drømmer om. Tykt og tynt.

 

Skrytebilder! Ikke av våre eksotiske tilbøyelser, men av at vi er oss, og at jeg ikke engang skal si hva klokka var da disse ble tatt! Lønner seg med en pappa som tar opp alle favorittprogrammene våre iløpet av uka og regisserer "The Best of The Karlstad/Johannessen" maraton :)

 

Misosuppe til forrett. Første gang jeg husker å få bildebevis av sushiforsøkene. Nederst til venstre; stekt laks og ris til et av husets mannfolk.

 Fine fat? Den originale innmaten gikk unna iunder et tidligere herremåltid


Ikke noe er bedre enn ekte rene ingredienser. Det er bare den pokkers risen som gjør det hele så grisete :p


 Malin

Om alle bare kunne gjøre en ting

...funnet ut hva de er mest nysgjerrig på, så tror jeg vi kunne hatt flere genuine gleder, omtanke og barnlig samvittighet.

 

Mitt liv er mest komplett og harmonisk når jeg føler at jeg kan kommunisere med mennesker rundt meg. Uten kunnskap om andre mennesker, land, kulturer, problemer og løsninger er vi alene i vårt eget hode, og det har aldri, som jeg vet, hatt en lykkelig avsluttning for noen... Samhold gir sånn glede! 

 

De siste dagene har jeg snakket med mange og, tenkt på, og lest om negative tanker (på et praktisk plan, jeg har det veldig bra altså!). Jeg har ikke plukket opp en eneste psykologibok, men eldgamle skrifter. Kanskje jeg forteller om disse senere. Essensen er at negative tanker ofte kommer forkledd som kompliserte eksistensielle problem. Som Freud sikkert ville sagt er det for å beskytte seg selv fra å måtte takle problemet her og nå. Det kan være hensiktsmessig, men ikke på sikt! 

 

 

Ha en herlig helg alle venner :)

Klem fra Malin

What I fell in love with

...er akkurat det samme som gjør at jeg står opp om morgenen.

Rett før jeg la meg i går kveld tikket det inn en mms fra kjæresten med et bilde av et notatark med strøtanker om lykke, livet, konger og snekkere. Sånn fant vi hverandre for akkurat 5 år siden, over verdens og ordenes mysterium. Heldigvis har vi ikke løst dem ennå.

  

Vis det du bærer med deg, så er det lettere for alle å se dagen som den er. Her og nå, og i morgen.

 

 

Malin

Hug a tree

Jeg har enda på meg turklær etter en fornøyelig tur innover Mathisdalen, utenfor Alta. Endelig en tur som ikke gikk ut på å bestige en topp. Det er godt med forandring, særlig for de stakkars knærne mine.

Graderstokken viste kun 1°C, det var rim på bakken og de høyeste fjelltoppene er glasert med melis. Hello winter!

Det ble også tid for kakaopause <3Klem et tre! Egentlig prøver vi å se hvor mange mann som må til for å omkranse treet.


Disse eldgamle trærne får oss mennesker til å virke som en bitteliten del av den store sammenhengen... Bare tenk på hvor mange generasjoner mennesker et slikt tre har overlevd. Eller som pappa så enkelt sa: Slike trær har nok opplevd mange stormer

 

Håper dere har fått ladet batteriene i helga og er klar for en ny uke! :D

Marte

Nobels Fredspris 2011

Selvfølgelig vil alt om fredsprisen og vinnerne være overalt i dag, så ingen repitisjon her. Jeg håper dette er en påminnelse til alle de privilegerte som sier "vi har jo likestilling i dag" eller "det er vel ikke mye vi kan gjøre med det som foregår så langt unna". Jeg kan ikke være mer uenig! Alle land jeg har vært i, uavhengig av nivå av kunnskap og opplysthet reagerer med å snakke om den skandinaviske modellen" (i Canada særlig var det henvisninger til at vi er kommunister ;) ) og at vi er så heldige som kan leve ut våre drømmer. 

 

Forhold i andre land og kulturer sprer seg raskt, det er en stor-liten verden vi er født til. Å være et godt eksempel, snakke om det og åpenlyst verdsette det er essensielt! De som kjemper seg gjennom hver dag får næring, mot og håp til å stå for det som kan være skjebnesvangert for dem. Hva er en liten krangel med en tufsete nabo i fht å bli steinet, utstøtt eller maltraktert for å kunne være deg selv? Åjoda, det er mye grums i Norge også, men så altfor lett å ignorere som tull fra mindrevitende. Vel, verden er full av mindrevitende da. Fortell dem det! 

 

En liten digresjon. Hvordan føler dere jenter dere når dere besøker land der jenter og kvinner har lavere status og sees på mer som noe som skal være nyttig? Jeg føler meg iallefall liten. Forbanna og provosert, men fremdeles liten. 

 

 

Plan har strålende prosjekter for jenters rettigheter og fokuserer særlig på gutter og menns holdninger og verdier til sine medsøstre. Om du har en dårlig dag sjekk det ut! og jeg lover dagen din blir bedre :)

 

 

 "Vi fikk med oss mange av aktørene (fra den arabiske våren) på det tidspunktet, men det betyr ikke at prisen vil gå i den retningen, fordi det er mange andre positive drivkrefter  i verden

-Jagland

 

 

Klem fra Malin

 

DEN tiden av året

 

Har dere lagt merke til hvor tidlig det blir mørkt ute? Jeg har innsett at vi har kommet så langt ut i kalenderen at jeg er nødt å bruke hodelykt når jeg sykler på kveldene. Plutselig er vi i oktober måned, julemarsipanen er i butikkhyllene(?!?) og skjerfet godt tullet rundt halsen... Jeg er så takknemlig for at jeg enda ikke har hatt noe tegn til høstinfluensa. Jeg får vel bare banke i bordet og takke mamma for at hun pålegger meg å ta all verdens med C-vitaminer, D-vitaminer, tran osv...  Jeg kommer aldri til å bli voksen nok til å ta det frivillig. Er det bare meg som er litt skeptisk til kosttilskudd?

Jeg legger merke til at dette er tiden i året jeg tilbringer mest inne. Det er verken sesong for sommeraktiviteter eller vinteraktiviteter.  Well well.  Heldigvis er høstmørket også en fin anledning til aktiviteter i hall :D
Ha en fin kveld :D

Marte

Mommy sais...

Jeg har noen knep for å reagere med entusiasme når vekkeklokka ringer:

 • Bruk radioklokke, ikke noe får det til å våkne mer enn en stor katastrofe eller rolig sang
 • Tenker på at kaffen venter, evt rooibush-te :)
 • Fersk avis venter på kontoret/skole/jobb
 • Gleden av å overraske noen i huset med frokost og/eller matpakke
 • I helgene: Når det er ikkeno som skal gjøres er det den beste motivasjon
 • I håpløse tilfeller, ring noen og be dem snakke til du har kommet deg opp og drukket et glass vann

 

 

Ifølge mamma ser jeg ser ut som dette på morgenen:

....har ingen kommentar

 

Dine tips? 

 

Klem Malin

Å fortjene eller å ikke fortjene...

Når du bruker setningen "det fortjener jeg", er det ikke mistenkelig ofte i forbindelse med noe du ikke egentlig har godt av?
Tenkte meg det ;) Det er sikkert et touchy emne, men jeg synes ordet fortjene er noe misvisende.. Derimot er det på sin plass når man er ajour med sin progresjon :) Satt i perspektiv kan jeg si at kroppen, pengboka, samvittigheten eller utdanninga mi på lang sikt ikke fortjener unødvendige distraksjoner.... 

 

Alle fortjerner å nyte livet :) Men alle er ikke i den situasjonen at de har muligheten å gjøre det på den måten som de vil aller helst, så da kan en si at alle fortjener å ha det så bra som mulig <3 og da er det rett og slett å flytte fokuset fra å tenke på hva en ikke kan gjøre/spise/tenke :) bruk heller energien på det du kan gjøre i stedet, og ta den tiden du trenger på å gjøre eller tilpasse deg til det ;) livet er langt nok til å skaffe seg gode vaner og samtidig ha tid til å være "ukorrekt" når man ønsker det, sant? 

 

Alle fortjener gode venner, og god kaffe. Uansett.


Har du noen uvaner som du bruker for mye tid på å ha dårlig samvittighet for? 

 

Ha en fin dag :) Nyt dagen til fulle! Vær bare ærlig med deg selv ;)

 

Malin

 • hits